Uniunea Europeană rămâne o sursă de inspiraţie pentru întreaga lume, afirmă Barroso

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.10.2012

Premiul Nobel pentru pace, acordat anul acesta UE, arată că blocul european "rămâne o sursă de inspiraţie pentru ţările şi popoarele din întreaga lume, iar comunitatea internaţională are nevoie de o Uniune Europeană puternică", a declarat preşedintele CE Jose Manuel Barroso.

Mesajul transmis de Comitetul Nobel de la Oslo este că "Europa şi Uniunea Europeană reprezintă ceva foarte preţios, pe care trebuie să îl păstrăm pentru binele europenilor şi pentru binele întregii lumi", a apreciat Barroso.

"Am primit cu mare emoţia vestea că premiul Nobel pentru pace a fost acordat Uniunii Europene (...). Este o mare onoare pentru toţi cei 500 de milioane de cetăţeni ai Europei, pentru toate statele membre şi pentru toate instituţiile europene", a adăugat el.

Pereşedintele Comisiei Europene a subliniat că UE este un proiect unic, în urma căruia au beneficiat atât cetăţenii săi, cât şi întreaga lume. "Nu trebuie să uităm niciodată că, la origini, Uniunea Europeană a reunit naţiuni care ieşeau din ruinele celui de al Doilea Război Mondial, şi le-a unit într-un proiect pentru pace, construit pe baza unor instituţii supranaţionale, reprezentând interesul european comun", a explicat el.

Barroso a amintit că UE a reunit aproape tot continentul european, pe baza valorilor demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, justiţiei, statului de drept şi drepturilor omului.

"Suntem mândri că Uniunea Europeană este cea mai mare sursă de asistenţă pentru dezvoltare şi ajutor umanitar şi se află în fruntea eforturilor de a apăra planeta prin lupta împotriva schimbării climatice şi pentru a promova bunurile publice globale", a precizat el.

Comitetul Nobel din Norvegia a decis să acorde premiul pentru pace Uniunii Europene, pentru contribuţia sa din ultimele şase decenii la pace şi democraţie.

"Uniunea Europeană şi precursorii săi au contribuit timp de peste şase decenii la progresul păcii şi reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa", a explicat Comitetul novergian al Nobel.

Premiul - o diplomă, o medalie şi un cec de 10 milioane de coroane suedeze (circa un milion de euro) - va fi înmânat la Oslo în 10 decembrie, dată aniversară a morţii savantului suedez Alfred Nobel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor