Ungaria şi Slovacia solicită intervenţia UE după ce Ucraina a suspendat livrările de petrol de la Lukoil

(NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/Getty Images)
Redacţia
23.07.2024

Comisia Europeană a primit o solicitare din partea Ungariei şi Slovaciei de a media o procedură de consultare cu Ucraina, după ce Kievul a plasat grupul rusesc Lukoil pe o listă de sancţiuni, oprind livrările acestuia către cele două ţări, a declarat luni ministrul ungar de Externe, citat de Reuters.

Slovacia şi Ungaria au sporit presiunea asupra Kievului după ce săptămâna trecută au declarat că nu au mai primit petrol de la Lukoil, deschizând un nou conflict cu Ucraina. Ungaria primeşte anual 2 milioane de tone de petrol de la grupul rus, aproximativ o treime din totalul importurilor sale de petrol, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

„Am vorbit ieri cu ministrul ucrainean de Externe. El a spus că permite integral tranzitul de petrol, dar nu este adevărat”, a declarat Szijjarto reporterilor în timp ce se afla la Bruxelles.

Cele două ţări au iniţiat o consultare cu Comisia Europeană, a spus el, adăugând că aceasta are la dispoziţie trei zile pentru a răspunde.

În cazul în care procedura de consultare nu dă rezultate, Ungaria şi Slovacia vor sesiza în schimb o instanţă internaţională la alegerea lor, a menţionat ministrul ungar.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că a primit cererea din partea Ungariei şi Slovaciei şi că o analizează.

Ministerul ucrainean de Externe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, deşi şeful companiei energetice ucrainene Naftogaz a recunoscut lipsa petrolului de la Lukoil.

„Volumul de petrol tranzitat în iulie este acelaşi ca în perioadele anterioare. Nu există volume Lukoil, dar volumele sunt aceleaşi”, a declarat Oleksi Cernişov, director general al Naftogaz.

Aprovizionările Lukoil prin derivaţia sudică a conductei Druzhba reprezintă aproximativ 50% din fluxurile acesteia, iar rafinăriile MOL din Slovacia şi Ungaria depind în totalitate de livrările de la Lukoil.

În încercarea de a vinde petrolul care nu este trimis în Ungaria şi Slovacia, Lukoil a adăugat aproximativ 140.000 de tone metrice de ţiţei la planul său iniţial de încărcare în portul Novorossiisk din Marea Neagră pentru luna iulie, au declarat surse din piaţă.

Alţi Furnizori

Al doilea mare furnizor pe această rută este Tatneft, care livrează petrol şi către MOL, în timp ce Gazprom Neft, Russneft şi alţi mici producători independenţi furnizează restul.

Ca alternativă, Ungaria poate importa petrol din portul maritim Omisalj din Croaţia prin conducta Adria, în timp ce Slovacia poate obţine petrol doar prin Ungaria.

Începând cu luna aprilie, importurile de petrol prin Omisalj au fost de aproximativ 500.000 de tone în fiecare lună, inclusiv tipurile Basrah, Azeri BTC şi CPC Blend.

Rusia continuă să furnizeze gaze naturale şi petrol Ungariei şi Slovaciei fără ieşire la mare prin Ucraina, în ciuda războiului din această ţară şi a sancţiunilor UE asupra ţiţeiului rusesc. Aceste ţări beneficiază de derogări de la sancţiunile petroliere pentru a le acorda mai mult timp pentru a trece la surse alternative de aprovizionare.

Atât Slovacia, cât şi Ungaria furnizează, de asemenea, energie Ucrainei.

Szijjarto a declarat că Ungaria a furnizat luna trecută 42% din importurile ucrainene de energie electrică. Premierul slovac Robert Fico a afirmat la sfârşitul săptămânii că ţara sa a contribuit la aprovizionarea Ucrainei cu motorină, în cadrul unor comentarii în care a criticat sancţiunile şi a menţionat că Slovacia nu va fi ţinută ostatică de relaţiile dintre Ucraina şi Rusia.

Luni, ministrul slovac de Externe, Juraj Blanar, a reiterat unele dintre comentariile lui Fico, afirmând că sancţiunile au avut un impact mai mare asupra Slovaciei şi UE, decât asupra Rusiei.

Interdicţia Ucrainei nu afectează alţi exportatori de petrol rusesc al căror petrol a fost autorizat să tranziteze Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor