Ungaria: Mii de oameni în stradă la un protest contra lui Viktor Orban

Premierul ungar, Viktor Orbán (Facebook - Viktor Orban)
Redactia
06.05.2024

Mii de cetăţeni maghiari au protestat duminică împotriva premierului naţionalist Viktor Orban. Mitingul a avut loc cu câteva săptămâni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European şi locale programate să se desfăşoare în iunie, relatează Reuters.

Mitingul a fost organizat de Peter Magyar, politician văzut de unii observatori drept prima ameninţare serioasă în ultimii ani la adresa hegemoniei lui Orban. La protestul care a avut loc în oraşul estic Debrecen, o fortăreaţă a partidului de guvernământ Fidesz, au participat în jur de 10.000 de oameni.

Candidaţii Fidesz au câştigat conducerea oraşului din anii '90, obţinând aproximativ 60% din voturi la ultimele alegeri, în comparaţie cu aproximativ o treime pentru partidele de opoziţie. Adresându-se susţinătorilor care fluturau steaguri, Magyar a criticat una dintre politicile de bază ale lui Orban, respectiv "nivelul extrem de scăzut al alocaţiilor pentru copii în Ungaria:. "Dacă povesteşti asta oriunde în Europa, nimeni nu o să creadă", a afirmat Magyar.

De partea sa, Viktor Orban susţine că printre ţările UE, Ungaria cheltuieşte cea mai mare parte din economie pentru susţinerea familiilor.

"Avem nevoie de un sistem cu totul nou în care sprijinul social să fie într-adevăr orientat în funcţie de nevoile sociale", a spus Magyar la miting.

Politicianul a acuzat că Ungaria este condusă de o elită bine conectată, pe care va căuta să o elimine de la butuaone dacă va fi ales.

Acuzaţiile lui vin în contextul în care organizaţiile internaţionale de supraveghere afirmă că Orban a direcţionat fonduri ale Uniunii Europene către oameni de afaceri apropiaţi de Fidesz pentru a-şi consolida puterea. Orban se apără susţinând că Ungaria nu este mai coruptă decât alte ţări.

Organizaţia de supraveghere însărcinată cu monitorizarea fondurilor UE afirmă că îi lipseşte autoritatea adecvată pentru a expune posibilele abuzuri şi a cerut puteri suplimentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor