Unde trăiesc cei mai înalţi oameni din lume?

Mioara Stoica
02.08.2016

alte articole

Bărbat înalt (Google image)
Mioara Stoica
02.08.2016

Dacă v-aţi pus vreodată această întrebare, aveţi în sfârşit un răspuns: cei mai înalţi bărbaţi din lume trăiesc în Olanda şi cele mai înalte femei în Letonia, în conformitate cu studiul realizat asupra înălţimii persoanelor. Studiul a fost publicat în Live Science.

Acest studiu a inclus datele de la peste 1.400 de studii anterioare, care aveau înregistrate înălţimile de la 18,6 milioane de oameni din 200 de ţări. Aceste informaţii includ înregistrări între anii 1914 - 2014, fapt care a permis cercetătorilor să analizeze schimbările înălţimii medii de-a lungul timpului.

Cercetătorii au descoperit, de exemplu, că femeile sud-coreene şi bărbaţii iranieni au prezentat cele mai mari creşteri în înălţimea medie în ultimii 100 de ani, cu o creştere de 20,2 cm şi respectiv 16,5.

Pe locul doi se întâlnesc bărbaţii şi femeile din Statele Unite ale Americii, care, de asemenea, au cunoscut o creştere rapidă, dar într-o măsură mai mică. În 1914, bărbaţii ocupau poziţia a treia, iar femeile ocupau poziţia a patra. Cu toate acestea, în ciuda creşterilor în înălţime de 6 cm şi respectiv 5 cm, bărbaţii americani se află acum în poziţia 37, iar femeile în poziţia 42, conform celor relatate de studiu.

În timpurile moderne principalele 10 naţiuni cu cele mai înalte persoane se află în Europa:

Olanda (12)
Belgia (33)
Estonia (4)
Letonia (13)
Danemarca (9)
Bosnia şi Herţegovina (19)
Croaţia (22)
Serbia (30)
Islanda (6)
Republica Cehă (24)

(Cifrele în paranteză reprezintă ranking-ul de înălţime care îl ocupau în 1914)

De ce este importantă înălţimea?

Înălţimea persoanelor este determinată parţial de genetică, dar nutriţia şi factorii mediului înconjurător joacă, de asemenea, un rol fundamental, au spus cercetătorii. În plus, bolile copilăriei şi malnutriţia în timpul sarcinii şi copilăriei pot împiedica creşterea. Acest lucru înseamnă că înălţimea medie poate servi ca un indicator al stării de sănătate al unei ţări. În plus, studiul a legat înălţimea cu longevitatea, cu studiile superioare şi salariile mai mari.

De asemenea, oamenii înalţi sunt mai puţin susceptibili să sufere de boli de inimă şi accident vascular cerebral, iar femeile mai înalte sunt mai puţin susceptibile să aibă complicaţii înainte şi după o sarcină.

Dar nu totul este roz pentru oamenii înalţi. Cercetarea asigură că persoanele înalte sunt mai predispuse la anumite tipuri de cancer, inclusiv cancer mamar, ovarian, pancreatic, cancerul de colon şi de prostată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor