Unde este Xi Jinping? Absenţa liderului chinez înaintea candidaturii pentru al treilea mandat stârneşte rumori
alte articole
Cu cel puţin o săptămână în urmă, liderul chinez Xi Jinping a întreprins o călătorie de trei zile în Asia Centrală, pentru a-şi marca sfera de influenţă. De atunci, el nu a fost prezent în public, lipsind de la o reuniune militară la nivel înalt şi de la adunarea anuală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
În condiţiile în care China se află la doar câteva săptămâni distanţă de cel de-al XX-lea Congres Naţional, unde Xi ar urma să obţină cel de-al treilea mandat fără precedent, absenţa sa a fost suficient de lungă pentru a atrage atenţia observatorilor politici, unii dintre aceştia speculând chiar că ar fi fost plasat în arest la domiciliu.
Până la 24 septembrie, Xi Jinping a devenit unul dintre cele mai importante subiecte în trend pe Twitter. Numele său a apărut pe hashtag-uri de peste 42.000 de ori, iar termenul "lovitură de stat în China" a circulat de 9.300 de ori pe platformă.
"Un nou zvon care trebuie verificat: Xi jingping [sic] se află în arest la domiciliu la Beijing?", a scris Subramanian Swamy, fost ministru al cabinetului indian şi membru al Parlamentului până în aprilie.
Potrivit canalului de Yooutube Inconvenient Truths by Jennifer Zeng ("Adevăruri incomode" - al lui Jennifer Zeng), joi, un cont de Twitter în limba chineză numit New Highland Vision a făcut o postare în care spunea că tocmai a apărut un zvon şocant din Beijing: după ce Xi a părăsit China pentru vizita sa în Asia Centrală, membri de rang înalt din Partidul Comunist Chinez (PCC) au avut o reuniune în care au căzut de acord să îl îndepărteze pe Xi de la conducerea militară.
După ce a aflat vestea, pe 16 septembrie, Xi s-a repezit înapoi la Beijing, dar a fost controlat la aeroport.
În prezent, el ar fi în arest la domiciliu în Zhongnanhai, iar vestea urmează a fi anunţată la cea de-a şaptea şedinţă plenară a Comitetului Central a PCC, ultima sesiune înaintea celei de-a XX-a Congresului naţional.
New Highland Vision a repostat un tweet cu un videoclip ca dovezi justificative. Videoclipul arată un număr mare de vehicule militare în mişcare pe drum, iar textul care îl însoţeşte spune că vehiculele se îndreptau spre Beijing pe 22 septembrie, iar întreaga coloană avea o lungime de până la 80 de kilometri, cu partea frontală în judeţul Huanlai, lângă Beijing, iar capătul celălalt se află oraşul Zhangjiakou, provincia Hebei.
Între timp, un fost editorialist al ziarului în limba chineză Apple Daily a afirmat şi el pe Twitter că o sursă a sa din Beijing i-a spus că Xi ar fi fost înlăturat.
Astfel de speculaţii au apărut în contextul în care cetăţenii chinezi au remarcat anulări masive de zboruri în întreaga ţară. Aproape 10.000 de zboruri - aproape două treimi din cele programate pentru acea zi - au fost anulate sâmbătă, în aceeaşi zi în care la Beijing a fost convocată o conferinţă cheie privind apărarea naţională şi reforma militară. Weibo, cea mai importantă platformă de socializare din China, a cenzurat rapid discuţiile legate de anularea zborurilor, declarându-le "zvonuri".
Xi, care a revenit în capitala Chinei pe 16 septembrie după ce s-a întâlnit cu Vladimir Putin la un summit regional în Asia Centrală, nu a apărut la reuniunea de la Beijing, dar a transmis instrucţiuni ca forţele armate să se concentreze pe pregătirea pentru război. În mod similar, a lipsit Wei Fenghe, generalul militar chinez ales de el, care ocupă în prezent funcţia de ministru al Apărării Naţionale a ţării.
Activităţile sale publice de atunci au constat în principal într-o scrisoare de felicitare cu ocazia Festivalului recoltei fermierilor chinezi, la 22 septembrie, şi alta, în ziua următoare, adresată presei de stat chineze China News Service, în care felicita publicaţia cu ocazia aniversării a 70 de ani de existenţă.
Niciun mare post de televiziune chinezesc şi nici oficiali nu au ieşit să dezmintă zvonurile care circulă, dar amploarea teoriei, oricât de neîntemeiată, reflectă un anumit grad de furie în interiorul ţării, au declarat unii analişti.
"Este o manifestare de nemulţumire. Se pare că oamenii numără zilele până va cădea de la putere", a declarat pentru The Epoch Times Wang He, un comentator cu sediul în Statele Unite al afacerilor curente din China.
Deşi Xi şi-a asigurat aproape sigur al treilea mandat, mulţi oameni nu s-au împăcat cu rămânerea sa în continuare la putere, a adăugat el.
Analistul chinez Gordon Chang a considerat puţin probabilă o lovitură de stat, subliniind lipsa dovezilor de susţinere pe teren.
"Nu cred că a avut loc o lovitură de stat. Pentru că, dacă ar fi fost o lovitură de stat, am fi văzut, de exemplu, o mulţime de vehicule militare în centrul Beijingului. Nu au existat rapoarte în acest sens. De asemenea, probabil că ar exista o declaraţie a legii marţiale care nu a avut loc", a declarat el pentru The Epoch Times.
"Aşadar, se pare că se întâmplă ceva, dar nu ştim exact ce", a spus el, adăugând că singurul lucru care poate risipi unele speculaţii este dacă Xi iese să vorbească în public.
Zhang Tianliang, scriitor şi autor al cărţii în limba chineză "Calea Chinei către o tranziţie paşnică", a respins în mod similar teoria arestului la domiciliu.
În cursul săptămânii trecute, şase înalt oficiali chinezi, inclusiv doi foşti oficiali la nivel de cabinet, au primit sentinţe grele pentru infracţiuni legate de corupţie, adaugându-se astfel la o serie de oficiali epuraţi în cadrul campaniei anti-corupţie lansate de Xi după preluarea mandatului, la sfârşitul anului 2012.
Cum ar putea Xi să aibă capacitatea de a-i pedepsi dacă şi-a pierdut controlul asupra puterii, a argumentat Zhang în emisiunea sa din 22 septembrie.
Dacă Xi apare sau nu în public, are puţină importanţă, a spus Wang, menţionând că o astfel de absenţă prelungită a lui Xi din atenţia publică nu este prima.
Pentru Wang, călătoria lui Xi în străinătate înainte de congresul Partidului a fost o proiecţie de încredere.
"Fără o asigurare absolută, acest om nu şi-ar asuma riscuri cu uşurinţă", a spus el despre Xi.