Epoch Times România

Un virolog care verifică fapte despre COVID pentru Facebook schimbă uşor placa despre originea virusului Wuhan

Vedere aeriană a Institutului de Virologie din Wuhan, 27 mai 2020
Vedere aeriană a Institutului de Virologie din Wuhan, 27 mai 2020 (Hector Retamal/AFP via Getty Images)
A.P.
29.06.2021

Ultimul efort de a sprijini teoria originii naturale a virusului Wuhan vine din partea organizaţiei Bloomberg, care a publicat un interviu răsunător cu Danielle Anderson, virusolog australian care a lucrat umăr la umăr cu oamenii de ştiinţă de la Institutul de Virusologie din Wuhan.

Sprijinul acordat de Anderson chinezilor din Wuhan nu s-a limitat numai la serviciile prestate în cercetare, ci, după ce pandemia a izbit frontal economiile occidentale, ea a insistat - lucrând ca verificator de fapte la Facebook - să afirme că virusul nu are originea într-un laborator chinez.

Dar, mai nou, Anderson recunoaşte acum că virusul Wuhan ar fi putut scăpa, de fapt, din laborator, dar susţine că Institutul a respectat protocoalele adecvate. Ea menţionează că nu a văzut niciun lucrător bolnav, în ciuda faptului că aceasta a plecat de la Institut în noiembrie, cu câteva săptămâni înainte ca focarul să devină oficial - o dovadă cheie dezvăluită de Wall Street Journal.

Citiți și Virusul Wuhan, arme şi spionaj masiv: Un dezertor chinez de nivel foarte înalt ar fi în SUA, colaborând cu DIA

Acestea fiind spuse, Anderson continuă să insiste că pandemia ar avea o origine naturală, spre deosebire de varianta care susţine scurgerea virusului din laboratorul care studia coronavirusuri de liliac - în care a lucrat Anderson - şi care era cunoscut pentru manipularea genetică a virusurilor pentru a le face mai infecţioase şi mai letale.

Cu toată discreditarea teoriei scurgerii din laborator de către instituţiile mainstream şi agenţiile oficiale din toată lumea, ipoteza a fost adoptată acum şi de zeci de foşti semnatari ai unei scrisori deschise, transmise anul trecut, care susţineau - fără dovezi-, originea naturală a virusului şi combăteau - fără dovezi -, posibilitatea scurgerilor din laborator. Faimoasa scrisoare a fost publicată în "prestigioasa" revistă de specialitate The Lancet.

Majoritatea semnatarilor de atunci s-au distanţat acum de documentul respectiv, care, de fapt, fusese conceput chiar de Peter Daszak, cel care canaliza fonduri federale americane către echipele de medici chinezi din Wuhan.

Citiți și OMS este "extrem de compromisă" şi neadecvată pentru a ancheta originea virusului Wuhan - fostul şef al agenţiei americane de sănătate publică

„Nu sunt suficient de naivă să spun că repudiez absolut această ipoteză”, afirmă Anderson acum, menţionând, în acelaşi timp, că nu există „nici o dovadă” care să susţină posibilitatea cea mai logică - a scurgerii -, spre deosesbire de ipoteza originii naturale, despre care nu există absolut nicio dovadă.

Anderson a recunoscut că ar fi posibil, teoretic, ca un om de ştiinţă din laborator care lucrează în programe de "câştig de funcţie" să se infecteze şi să transmită în mod neintenţionat virusul în comunitate. Dar nu există nicio dovadă că s-ar fi întâmplat şi Anderson a evaluat probabilitatea respectivă ca fiind extrem de slabă, conform Bloomberg.

Anderson mai spune că nimeni din Institutul de Virologie Wuhan nu era bolnav când ea a plecat de acolo, în noiembrie 2019, în ciuda afirmaţiilor Departamentului de Stat al SUA care a transmis că trei oameni de ştiinţă ai Institutului au necesitat spitalizare după ce au avut simptome de COVID-19. Anderson, însă, susţine că ar fi auzit unele zvonuri.

Citiți și WSJ: Experţi în editare genetică subliniază dovezi "zdrobitoare" ale manipulării genetice a virusului Wuhan în laborator

"Nu s-a vorbit", a spus ea. "Oamenii de ştiinţă sunt bârfitori şi entuziaşti. Din punctul meu de vedere nu se întâmpla nimic în acel moment care să te facă să crezi că se întâmplă ceva acolo".

Anderson a lucrat ca „verificator de fapte” pentru gigantul Facebook - unde a „demontat” în mod repetat teoria scurgerilor de laborator. Bineînţeles, acest lucru a oferit mainstream-ului o justificare „ştiinţifică” pentru înăbuşirea oricărei dezbateri cu privire la această ipoteză.

De asemenea, ea a „demontat” un articol din New York Post, care susţinea că regimul comunist chinez "[are] o problemă în păstrarea agenţilor patogeni periculoşi în eprubete, în timp ce colportează teoria apariţiei virusului în piaţa de animale". Andreson a scris un articol în The Lancet, care afirma că: „În timp ce recunoaşte efortul extraordinar al echipei agenţiilor guvernamentale ale Chinei în privinţa răspunsului iniţial la focarul SARS-CoV-2, numărul mic de membri ai echipei instruiţi în monitorizarea sănătăţii animalelor a fost probabil unul dintre motivele întârzierii identificării unui animal intermediar, care ar fi provocat probabil răspândirea virusului într-o regiune a pieţei în care au fost comercializate animale sălbatice şi, unde, ulterior, s-a constatat că au fost puternic contaminate. Din păcate, animalul (animalele) implicat (e) în transmisie rămâne (rămân) necunoscut (e)."

Citiți și Pentagonul a finanţat programele de manipulare genetică a coronavirusurilor la Institutul din Wuhan cu 39 de milioane USD - anchetă

În mod ciudat, şcoala de medicină Duke-NUS din Singapore (listată ca afiliată pe ResearchGate) a şters biografia lui Anderson, care enumeră nu mai puţin de cinci colaborări cu Dr. Peng Zhou, un om de ştiinţă din Wuhan care lucra în programe experimentale cu coronavirusuri de liliac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor