Un tribunal rus menţine sentinţa de închisoare cu suspendare a activistului de opoziţie Alexei Navalnîi

Un tribunal rus a menţinut sentinţa de cinci ani de închisoare cu suspendare împotriva liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, decizie care l-ar putea împiedica să se înscrie în cursa prezidenţială de anul viitor.
Alexei Navalni. (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
04.05.2017

Un tribunal regional din oraşul Kirov a menţinut condamnarea lui Alexei Navalnîi ca urmare a unor acuzaţii de delapidare de fonduri, pe care liderul opoziţiei şi susţinătorii săi le-au denunţat ca fiind motivate politic.

Decizia tribunalului l-ar putea împiedica pe Navalnîi să candideze la o funcţie publică conform legii ruseşti, în condiţiile în care alegerile prezidenţiale sunt programate să aibă loc în 2018. Navalnîi a anunţat anterior intenţia de a candida la cea mai înaltă funcţie în stat, iar pe de altă parte, este posibil ca Vladimir Putin să intre, la rândul său, în cursa prezidenţială pentru a obţine cel de-al patrulea mandat.

Şeful campaniei lui Navalnîi, Leonid Volkov, a insistat că decizia nu-l va opri pe liderul opoziţiei: “Vom desfăşura o campanie pentru a obţine înregistrarea lui Alexei Navalnîi în cursa prezidenţială şi vom obţine acest lucru”, a precizat el pe Twitter. Navalnîi însuşi a confirmat într-un mesaj postat pe Twitter că, potrivit Constituţiei, are dreptul să participe la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Condamnarea lui Navalnîi a fost contestată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg. Avocatul lui Navalnîi, Vadim Kobzev, a declarat agenţiei ruse de ştiri Interfax că echipa apărării va depune o nouă plângere la Strasbourg.

O condamnare serioasă îl poate împiedica pe Navalnîi, din punct de vedere tehnic, să candideze la prezidenţialele din 2018. Totuşi, el a susţinut că este eligibil indiferent de condamnarea sa, din moment ce nu se află în spatele gratiilor. Unii experţi juridici au pus, totuşi, sub semnul întrebării această teorie a apărării.

Navalnîi, el însuşi avocat, a suferit atacuri fizice în ultimele săptămâni în timpul mitingurilor neoficiale, unii dintre opozanţii săi pulverizându-i, de mai multe ori, vopsea verde pe faţă; în urma ultimului incident, lui Navalnîi i-a fost afectată grav vederea la un ochi.

Agresiunile împotriva lui Navalnîi şi susţinătorilor săi continuă: în luna martie, fanii liderului opoziţiei au organizat cea mai mare demonstraţie neautorizată din ultimii ani la Moscova, în cadrul căreia poliţia a arestat aproximativ 1.000 de persoane. Un raport publicat de echipa lui Navalnîi privind unele presupuse acte de corupţie ale premierului rus Dmitri Medvedev a alimentat protestele stradale, după ce materialul a avut peste 20 milioane de vizualizări pe youtube.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor