Un submarin rusesc care tocmai a părăsit Cuba pare să se "destrame", cu panourile de izolare fonică ce se desprind, spune un analist

Unul dintre cele mai noi şi mai avansate submarine ruseşti, care tocmai a părăsit Cuba, pare să se "dezmembreze" şi să prezinte avarii la nivelul carcasei (LinkedIn - Marijn Markus)
Redacţia
19.06.2024

Unul dintre cele mai noi şi mai avansate submarine ruseşti, care tocmai a părăsit Cuba, pare să se "dezmembreze" şi să prezinte avarii la nivelul carcasei, a declarat un analist de informaţii din surse deschise.

Marijn Markus, consultant de management la Capgemini, a prezentat luni, într-o postare pe LinkedIn, patru fotografii ale submarinului cu propulsie nucleară Kazan.

Markus a declarat că se pare că panourile de izolare fonică ale submarinului "se desprind" din partea din faţă a corpului submarinului. El afirmă că asta ar face ca nava să fie "foarte" zgomotoasă sub apă şi i-ar compromite capacităţile de invizibilitate.

De asemenea, el a arătat ceea ce a descris ca fiind o gaură "mare" la mijlocul submarinului.

"În timp ce era andocat, scafandri ruşi au fost văzuţi în jurul submarinului, probabil încercând să repare carcasa de tablă", a spus el.

Cu toate acestea, experţii militari au declarat pentru Business Insider că avariile observate în fotografii sunt comune şi probabil că nu ar afecta capacităţile operaţionale ale submarinului.

Richard Kouyoumdjian Inglis, ofiţer în rezerva navală din Chile, a declarat că plăcile sunt făcute din cauciuc şi se pot desprinde şi cădea. Pierderea multor plăci ar face ca submarinul să fie mai uşor de găsit, dar fotografiile au arătat că lipsesc doar câteva plăci, ceea ce nu ar fi suficient pentru a face o diferenţă.

"Navele militare ruseşti nu sunt de ultimă generaţie şi uneori nu sunt bine întreţinute, dar asta nu înseamnă că se va întâmpla ceva catastrofal", a spus el.

John Hardie, directorul adjunct al programului pentru Rusia din cadrul Fundaţiei pentru Apărarea Democraţiilor, a declarat că aceste plăci care se desprind reprezintă o problemă "destul de comună" pentru toate marinele militare, inclusiv pentru marina americană.

Între timp, Mark C, un fost membru de echipaj de submarin al Marinei Regale, care a refuzat să îşi dea numele de familie, invocând motive legate de locul de muncă, a declarat că nava pare să aibă o anumită uzură operaţională, dar ar fi capabilă să îşi îndeplinească rolul.

"Deci este foarte posibil să îşi poată continua exerciţiile", a declarat el.

Nava Kazan, împreună cu trei nave de suprafaţă ruseşti, a părăsit luni portul Havana din Cuba după o vizită oficială de cinci zile care a inclus exerciţii militare planificate în Atlantic, potrivit The Associated Press.

Următoarea destinaţie a flotei este neclară, deşi oficialii americani au declarat în urmă cu câteva zile că aceasta ar putea face escală în Venezuela.

SUA şi aliaţii săi occidentali sunt îngrijoraţi de ani de zile în legătură cu submarinele relativ noi din clasa Kazan, citând capacitatea acestora de a lovi ţinte pe uscat şi pe mare cu puţine avertismente prealabile.

Un oficial american neidentificat a declarat că trimiterea de nave de război de către Rusia în Cuba a fost o încercare de a arăta că marina sa este încă o putere globală, în ciuda pierderilor grele pe care le-a suferit în timpul războiului cu Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor