Un nou proces deschis împotriva lui Carlos Şacalul la Paris

Infamul terorist Carlos Şacalul, criminalul brutal dar neprofesionist, care îngrozea pe vremuri Europa, este judecat din nou în Franţa. De această dată pentru un atac cu grenadă desfăşurat în centrul Parisului în 1974.
Teroristul venezuelean Ilich Ramirez Sanchez, cunoscut sub numele de Carlos Şacalul.
Teroristul venezuelean Ilich Ramirez Sanchez, cunoscut sub numele de Carlos Şacalul. (Getty Images)

Teroristul politic cunoscut sub numele de Carlos Şacalul a fost la un moment dat cel mai căutat evadat din lume. Ilich Ramirez Sanchez, născut în Venezuela, a fost închis în Franţa de la arestarea sa în Sudan în 1994 şi a fost condmnat de două ori la închisoare pe viaţă pentru participarea la o serie de atacuri cu bombă care au provocat moartea a 11 persoane în perioada 1982-1983. Mai mult, începând de luni, Şacalul a fost adus din nou în faţa tribunalului pentru un atac cu grenadă din 1974 asupra Drugstore Publicis, un magazin popular în Saint-Germain-des-Pres, în centrul Parisului.

Cazul a ajuns la tribunal după o perioadă atât de îndelungată pentru că a fost respins iniţial din cauza lipsei de dovezi înainte să fie redeschis după arestarea şi închiderea lui Carlos în Franţa. Avocaţii săi au introdus contestaţii în fiecare etapă a procedurilor.

Avocata lui Carlos, Isabelle Coutant-Peyre, a declarat că procesul este o pierdere de timp. “Care este scopul desfăşurării unui proces după atât de mult timp de la acele evenimente?” a declarat ea. Carlos neagă acuzaţiile, care includ “crime comise împreună cu o organizaţie teroristă”.

Cazul va fi audiat de un tribunal special alcătuit din judecători dar fără juraţi, după cum este obiceiul în cazul proceselor legate de terorism în Franţa.

Profesionistul amator

Carlos s-a descris ca un “revoluţionar profesionist”, fiind poreclit “Carlos Şacalul” de către presă pe baza poreclei unui terorist fictiv în romanul “Ziua Şacalului”, scris în 1971 de Frederick Forsyth.

Cu toate acestea unele acţiuni ale sale au dat greş, consolidând impresia că Şacalul este doar un criminal amator gata să arunce în aer oameni pentru bani.

Revista franceză în limba arabă Al-Watan Al-Arabi a publicat un interviu în 1979 în care Carlos ar fi recunoscut că a aruncat grenada în magazinul din Paris. El neagă faptul că ar fi acordat acel interviu.

În interviu, Carlos aparent susţine că a atacat Drugstore Publicis pentru a presa autorităţile să elibereze un activist japonez arestat în Franţa cu două luni înaintea atacului. Aparent, Şacalul a declarat că atacul a făcut parte din lupta de eliberare a palestinienilor.

Carlos a devenit ulterior liderul militar al Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPEP) în Europa, asumându-şi “răspunderea din punct de vedere operaţional şi politic” pentru toate operaţiunile grupului pe continent şi, de asemenea, pentru “toţi morţii şi răniţii”, conform documentelor de tribunal.

“Sunt un erou al rezistenţei palestiniene şi singurul supravieţuitor în rândul liderilor (grupului) în Europa deoarece am tras primul”, a declarat el investigatorilor.

În timpul unui interogatoriu, Carlos aparent ar fi declarat investigatorilor că “în 1974, a avut loc în mod evident un atac. O grenadă a fost aruncată. Nu cred că persoana care a făcut acest lucru a dorit să rănească oamenii prezenţi acolo”.