Carlos Şacalul a iniţiat recurs împotriva sentinţei franceze cu închisoare pe viaţă

Carlos Şacalul, celebrul terorist internaţional prieten cu Nicolae Ceauşescu, judecat în Paris pentru crime, 1 mai 2013
Carlos Şacalul, celebrul terorist internaţional prieten cu Nicolae Ceauşescu, judecat în Paris pentru crime, 1 mai 2013 (BENOIT PEYRUCQ / AFP / Getty Images)

Carlos Şacalul - militantul marxist care s-a aflat odată pe lista celor mai căutaţi infractori din lume - a lansat luni recurs împotriva unei condamnări pe viaţă pentru atacurile cu bombă în care au fost ucise 11 persoane acum trei decenii, potrivit unui raport Reuters.

Inculpatul venezuelean în vârstă de 63 de ani, al cărui nume real este Ilich Ramirez Sanchez, este închis în Franţa de aproape 20 de ani, ispăşind o sentinţă iniţială cu închisoarea pe viaţă într-un caz separat, pentru uciderea a doi ofiţeri de poliţie şi a unui informator în Paris, în 1975.

Audierea de la Paris a fost suspendată după ce Ramirez a cerut noi avocaţi şi a acuzat statul venezuelean că încerca să-l saboteze refuzînd să furnizeze sprijinul financiar promis pentru echipa care trebuia să-l apere.

Atunci când instanţa a fost de acord să-i ofere doi avocaţi finanţaţi de statul francez, Ramirez a cerut râzând "o blondă şi o brunetă" - o remarcă pentru care a fost mustrat de preşedintele instanţei.

Fostul lider venezuelean Hugo Chavez, care a murit în luna martie, a fost un susţinător fervent al omului care se autointitulează un "revoluţionar profesionist", dar nu se ştie dacă i-a oferit sprijin financiar.

Ramirez, îmbrăcat într-o cămaşă albă şi un costum negru, a negat orice implicare în cele patru atentate din 1982 şi 1983, care au vizat o stradă din Paris, două trenuri şi o staţie de tren din Marsilia şi care s-au soldat cu aproape 200 de persoane rănite şi 11 morţi.

Procurorii de la procesul în care a fost acuzat în 2011 au declarat că atacurile au fost răspunsul lui Ramirez la faptul că poliţia a arestat doi membri din grupul lui, inclusiv pe iubita lui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe