Un nou incendiu mistuie cinci hectare din Delta Văcăreşti

În jur de cinci hectare din Delta Bucureştiului, aflată în albia fostului lac Văcăreşti, au fost mistuite miercuri de un incendiu
Lacul Văcăreşti, rezervaţie naturală (Epoch Times România)
Loredana Diacu
11.03.2015

În jur de cinci hectare din Delta Bucureştiului, aflată în albia fostului lac Văcăreşti, au fost mistuite miercuri de un incendiu, relatează hotnews.

Focul a izbucnit în jurul ore 14.00 şi a fost stins de pompieri în circa o oră, timp suficient pentru ca 4-5 hectare de să fie afectate.

Potrivit sursei citate, Delta Bucureştiului, zonă în curs de a fi desemnată arie naturală protejată a fost, în ultimele luni, distrusă sistematic de incendii. Zeci de copaci au fost puşi la pământ pe porţiunea de 183 de hectare de teren care ar trebui să fie ocrotită de stat se aruncă tone de deşeuri, iar pasările sunt braconate.

Reamintim că, de-a lungul timpului, ONG-urile membre ale Grupul de Iniţiativă pentru înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti au propus autorităţilor române o serie de soluţii simple însă eficiente, pentru a preveni devastarea zonei, unice prin frumseţea sa, prin varietatea florei şi faunei pe care o găzduieşte.

După ce în luna septembrie a anului trecut zeci de hectare din Delta Văcăreşti au fost pârjolite de flacări, ONG-urile au cerut grăbirea procesului de înfiinţare a Parcului Natural Văcăreşti, ca fiind "singura metodă prin care incendiile, dar şi alte evenimente cu impact negativ în zonă – braconaj piscicol, abandonarea deşeurilor, tăierea arborilor, pot fi controlate şi evitate".

Reprezentanţii societăţii civile au mai cerut ca, până la înfiinţarea parcului, să se instaureze regim de protecţie temporară care să cuprindă, în primul rând organizarea de acţiuni de pază şi protecţie în zonă prin implicarea organelor de control – Poliţia, Poliţia locală, Garda Naţională de Mediu. De asemenea, ONG-urile au mai cerut şi amplasarea permanentă în zonă a unor echipaje ale Poliţiei şi asigurarea unei paze corespunzătoare ca în cazul fiecărui parc din Bucureştii.

"Delta Bucureştiului", cum este cunoscută fosta albie a lacului Văcăreşti, este în curs de a fi desemnată arie naturală protejată însă proiectul "s-a împotmolit pe traseu." Potrivit Hotnews, Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu şi-a dat acordul pentru că zona să devină arie naturală protejată, iar Guvernul nu a dat hotărârea prin care Delta Văcăreştiului să capete acest stătut deşi valoarea ecosistemului Delta Văcăreşti, care adăposteşte specii rare de păsări şi o faună neobişnuită pentru o metropolă atât de aglomerată, a fost certificată de avizul Academiei Române.

Delta Bucureştiului are o suprafaţă de 183 de hectare şi este amplasat pe teritoriul Sectorului 4, între Calea Văcăreşti, Şoseaua Olteniţei, Şoseaua Vitan-Bârzeşti şi Splaiul Dâmboviţei.

Zona a intrat în atenţia autorităţilor în 2012, după ce Naţional Geographic România a făcut un documentar şi a scos la iveală faptul că acolo trăiesc peste 100 de specii de păsări, mamifere şi reptile iar iniţiativa ca acest loc să fie transformat în parc natural aparţine mai multor ONG-uri.

Ulterior, potrivit ziare.com, la nivel de Ministerul Mediului a fost constituită o comisie Ştiinţifică pentru elaborarea studiului de fundamentare, rezultatele au fost înaintate Comisiei de Monumente a Academiei Române, care a dat aviz favorabil.

Pe lângă indolenţa autorităţilor, proiectul se mai izbeşte şi de probleme juridice. Potrivit Hotnews, circa 40 de hectare din cele 183 cât acoperă Delta sunt proprietate privată, fiind terenuri restituite sau în curs de restituire. În consecinţă, pentru amenajarea parcului, Ministerul Mediului ar trebui să exproprieze terenurile proprietate privată. În plus, o parte din această suprafaţă este concesionată încă de pe vremea premierului Adrian Năstase, dar concesionarul este în faliment.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor