Un legiuitor australian propune incriminarea turismului pentru organe
focus
alte articole
În ţările bogate şi dezvoltate din întreaga lume a existat de mai mulţi ani un deficit de organe pentru transplant. Drept răspuns, oamenii bogaţi care au nevoie de un organ, uneori, pur si simplu călătoresc în străinătate pentru a-şi procura rapid un ficat sau un rinichi - fără niciun fel de scrupule cu privire la modul în care a fost obţinut organul.
Acum, o lege care este introdusă într-un stat din Australia vizează problema la nivel global, făcându-l responsabil pe turistul pentru transplant. În timp ce această propunere vizează toate cazurile de trafic de organe, inclusiv din ţări ca Pakistan, India şi Peru, experţii consideră că impactul imediat va fi asupra regimului chinez, care de peste un deceniu s-a angajat într-un incomparabil program sistematizat de recoltare de organe condus de stat. Acest program foloseşte prizonieri condamnaţi la moarte, dar a recoltat, de asemenea, organe de la zeci de mii de prizonieri de conştiinţă.
Legea propusă va fi un pas înainte în combaterea unor astfel de practici, au precizat experţii.
"Aceasta este ca o zonă nucleară liberă", afirmă Ethan Gutmann, un jurnalist de investigaţie, care a publicat masiv despre recoltarea de organe de la prizonierii politici şi religioşi din China. "Dacă o faci într-un singur loc, o faci şi în alte locuri. Speranţa mea este că Australia şi Noua Galie de Sud vor da un impuls lumii".
Iniţiatorul amendamentului este politicianul Verzilor David Shoebridge, un membru al Camerei Superioare a Parlamentului din Noua Galie de Sud, Australia. Dacă iniţiativa sa legislativă este adoptată, obţinerea de organe provenite din trafic de către locuitorii din Noua Galie de Sud ar deveni o infracţiune.
"Este o obligaţie morală a fiecărei ţari care observă că cetăţenii săi profită de legi şi practici permisive şi de inegalitatea veniturilor brute", a declarat Shoebridge într-un interviu telefonic.
Acesta a povestit despre o discuţie recentă avută cu un medic: Un pacient i-a precizat medicului că nu va fi prezent la tratament în ziua următoare, deoarece pleacă în China, unde donatorul său este pe cale să fie împuşcat. "Aceasta este o perspectivă înfricoşătoare", a declarat Shoebridge, "şi una pe care avem datoria morală să o abordăm".
Amendamentul
Propunerea lui Shoebridge se învârte în jurul modificării unui proiect de lege existent în Noua Galie de Sud, Legea Ţesuturilor Umane din 1983, care se ocupă cu livrarea de organe umane în cadrul statului cel mai populat din Australia, stat a cărui capitală este Sydney, oraşul cu cea mai mare populaţie din Australia. Legea ar face ca primirea unui organ vital traficat să echivaleze cu omuciderea.
Deşi proiectul de lege s-ar aplica numai pentru locuitorii din New South Wales, impactul este destinat să fie global, a precizat Shoebridge. Acesta vrea să facă ceva practic în Australia "care sperăm că poate fi un model pentru alte jurisdicţii, astfel încât să obţinem o abordare globală".
Aceasta este în acord cu sugestiile unor cercetători din domeniu.
Gabriel Danovitch, profesor de medicină la Facultatea de Medicină din Los Angeles din cadrul Universităţii din California, de exemplu, a vorbit anul trecut despre acest subiect la o audiere a Congresului SUA referitoare la recoltarea de organe din China.
"Practicile chineze de recuperare a organelor au implicaţii mari dincolo de China. China a devenit un centru pentru străinii bogaţi care doresc acces rapid la organe", a declarat acesta.
Danovitch a adăugat că deşi e greu pentru Statele Unite să controleze ceea ce se întâmplă în China, "avem un anumit control cu privire la ceea ce se întâmplă în această ţară şi la modul în care afectăm comportamentul americanilor. Nu este de ajuns să ne exprimăm dezgustul pentru această practică. Congresul le poate transmite americanilor să nu meargă în China sau în altă parte pentru a cumpăra organe de la persoane vii sau moarte. Putem face asta".
Turismul pentru transplant
Nu există statistici oficiale cu privire la numărul de australieni care călătoresc în străinătate pentru a obţine organe. Autoritatea Australiană de Organe şi Ţesuturi nu colectează astfel de informaţii, iar rapoartele anuale ale agenţiei şi site-ul web nu fac nicio referire la turismul pentru transplant şi nici nu oferă îndrumări pentru australienii care s-ar putea gândi să călătorească în străinătate pentru un transplant.
Au apărut anecdote în presa australiană şi în lucrările academice. În 2011, o doamnă în vârstă din Sydney a încercat să cumpere un organ de la o femeie care a zburat cu ea din Filipine, dar a intervenit poliţia.
Un articol în ediţia din 2005 a Jurnalului Medical din Australia a menţionat 16 cazuri de pacienţi australieni care călătoresc peste hotare pentru transplanturi de rinichi, inclusiv în India, Irak, Filipine şi China, de unde şapte dintre destinatari au obţinut organe.
Este o certitudine, potrivit cercetătorilor, că organele din China nu au venit din surse donatoare care şi-au dat consimţământul: oficialii Partidului Comunist Chinez recunosc că cele mai multe organe provin de la prizonierii executaţi. Aceştia declară că încearcă să reformeze sistemul, dar cercetătorii sunt sceptici.
"Taxa istoriei"
În timp ce oficialii chinezi recunosc, după ani de negări, că organele provin de la prizonieri, aceştia nu specifică ce tipuri de prizonieri. Dovezile disponibile sugerează că, în mare parte, organele au venit de la practicanţii Falun Gong, o disciplină spirituală care este persecutată în China din 1999.
Investigaţiile făcute de doi canadieni - David Matas, avocat de drepturile omului, şi fostul deputat David Kilgour - indică faptul că, din 2000 până în 2005, 41.500 de organe au fost recoltate de la prizonierii Falun Gong. Documentul de consultare întocmit ca parte a amendamentului lui Shoebridge, include trimiterea la raportul Kilgour-Matas. Gutmann estimează că cifra a fost de 65.000 până în 2008.
Matas a declarat, într-un interviu telefonic, că amendamentul este "cu siguranţă de ajutor". Referindu-se la o serie de propuneri legislative similare din Franţa, Canada şi Belgia acesta a precizat: "Ceea ce văd prin aceste propuneri este impulsionarea pentru a face ceva".
În raportul lor din 2006, Matas şi Kilgour au cerut reprimarea turismului pentru transplanturi. "Ceea ce evidenţiază acest lucru este că există un gol în sistem şi acesta trebuie să fie umplut; dacă nu, abuzul se poate desfăşura cu impunitate". Acesta a adăugat că având în vedere că este o problemă globală, "fiecare act legislativ, chiar şi cele propuse, ajută la stabilirea unui precedent pentru alţi legislatori".
Gutmann consideră că un proiect de lege care incriminează primirea de organe traficate şi al cărui text însoţitor se referă la practici de recoltare de organe conduse de regimul chinez, "îi va face să înebunească pe oficialii chinezi". Acesta a adăugat că "este exact momentul în care sunt implicaţi în marea lor iniţiativă, reformarea lagărelor de muncă, a sistemului de organe şi apare aşa ceva. Aceste chestiuni nu îi vor lăsa în pace".
Cercetările sale l-au condus să creadă că Partidul Comunist doreşte să scape de responsabilitate în ce priveşte zeci de mii de prizonieri de conştiinţă, cărora le-au fost recoltate organele sub supravegherea partidului. "Ei trebuie să plătească pentru crimele istorice. Vreţi reformă? Trebuie să plătiţi taxa istoriei. Examinaţi chestiunea în mod public; nu puneţi servicii secrete să facă un studiu. Faceţi lucrurile la vedere, plătiţi despăgubiri".
Shoebridge se aşteaptă ca elaborarea proiectului de lege - şi amplul proces de consultare publică, inclusiv cu profesioniştii din domeniul sănătăţii - va face o propunere ce nu este uşor de deraiat de către reprezentanţele diplomatice.
"Există întotdeauna posibilitatea ca o ţară sau alta, care poate avea relaţii foarte bune China, ar căuta să interfereze cu această legislaţie", a declarat Shoebridge. "Cu toate acestea, am elaborat proiectul de lege şi ne-am exprimat intenţia în documentul de consultare, de a aborda o problemă globală şi nu de a individualiza vreo ţară anume. Din acest motiv, noi suntem plini de speranţă că nu se va lovi de o astfel de interferenţe directă".