Un juriu federal din Connecticut l-a găsit vinovat pe un român de participare la o schemă de 'phishing' pe Internet
alte articole
Un juriu federal din New Haven (Connecticut, nord-estul SUA) l-a găsit vinovat pe cetăţeanul român Bogdan Boceanu de infracţiunea de conspiraţie ce decurge din participarea sa la o schemă extinsă de phishing pe Internet, a anunţat David Fein, procurorul districtului Connecticut, şi Kimberly Mertz, agent special al FBI din New Haven, informează miercuri 7thSpace Interactive, care citează un comunicat de presă al FBI.
'Acest caz arată hotărârea departamentului de aplicare a legii federale de a deferi justiţiei persoanele care folosesc Internetul pentru a înşela rezidenţi şi companii din SUA', a declarat procurorul Fein. 'Îi felicit pe agenţii noştri FBI pentru investigarea lor expertă a unor infracţiuni informatice, precum şi pe partenerii noştri din domeniul aplicării legii de peste mări, care au furnizat asistenţă esenţială pentru această urmărire penală', a adăugat el.
'Verdictul de astăzi reprezintă a zecea condamnare din ancheta îndelungată, complexă şi semnificativă', a declarat agentul FBI Mertz. 'FBI-ul are un mesaj crucial pentru cei care sunt tentaţi să comită infracţiuni similare: anvergura noastră este globală, iar datorită colaborării cu partenerii noştri internaţionali excepţionali din domeniul aplicării legii, aşa cum s-a întâmplat în România, avem capacitatea de a-i extrăda din întreaga lume'', a subliniat el.
Potrivit dovezilor prezentate în cursul procesului, în iunie 2005 o rezidentă din Madison, Connecticut, a contactat FBI-ul în New Haven privind un e-mail suspect care pretindea să fie de la People's Bank din Connecticut. În e-mail se afirma că profilul accesului bancar on-line al destinatarului a fost blocat şi acesta trebuia să clicheze un link către o pagină web unde să introducă informaţii pentru 'deblocarea' lui.
Pagina de web părea să provină de la People's Bank, dar, aşa cum a dezvăluit ancheta, a fost de fapt găzduită pe un calculator din Minnesota. Informaţiile de identificare personală şi financiară erau trimise prin e-mail unor persoane din România, sau într-un cont 'colector'. Participanţii la înşelăciune erau persoane din Craiova (România) şi zone învecinate. Ei au folosit şi distribuit o serie de conturi colectoare, care conţineau mii de mesaje e-mail cu numere de carduri de credit sau debit, datele de expirare, coduri CVV, coduri PIN, precum şi alte informaţii de identificare personală, cum ar fi nume, adrese, numere de telefon, date de naştere şi numere de securitate socială. Cu ajutorul acestor informaţii personale şi financiare, ei accesau conturi bancare şi linii de credit şi retrăgeau fonduri fără autorizaţie, adesea din ATM-uri din România.
Probele au arătat că Boceanu, de 29 de ani, a primit numere de carduri de credit, nume de utilizator şi parole de cont, precum şi alte informaţii de identificare a victimelor. El a achiziţionat totodată un echipament pentru a codifica informaţia de cont furată pe benzi magnetice pe carduri de credit şi debit. În afară de People's Bank, alte instituţii financiare şi companii vizate de inculpaţi au inclus Citibank, Capital One, Bank of America, JPMorgan Chase & Co, Comerica Bank., Regions Bank, LaSalle Bank, United States Bank, Wells Fargo & Co., EBay şi PayPal.
Ancheta care a durat şapte ani a dus la inculparea penală a 19 cetăţeni români.
În urma ratificării în 2010 a unui tratat amendat privind asistenţa juridică reciprocă între România şi SUA, şapte inculpaţi au fost extrădaţi din România: Bogdan Boceanu, Bogdan-Mircea Stoica, Dragoş Răzvan Davidescu, Laurenţiu Cristian Busca, Gabriel Sain, Dragoş Nicolae Drăghici şi Andrei Bolovan. Bolovan, extrădat în decembrie 2010, a fost primul cetăţean român extrădat din România în SUA în conformitate cu tratatul modificat.
Juriul l-a găsit pe Boceanu vinovat de conspiraţie pentru comitere de fraudă bancară şi de fraudă legată de dispozitive de acces. Boceanu este pasibil de o pedeapsă maximă de 35 de ani de închisoare. Fiecare dintre ceilalţi nouă inculpaţi extrădaţi a pledat vinovat.
Procurorul Fein şi agentul special FBI Mertz au menţionat asistenţa esenţială furnizată de ''Department of Justice Office of International Affairs'' din SUA, ataşatul juridic al FBI la Bucureşti, Interpol, Poliţia Română şi US Marshals Service.