Fostul preşedinte brazilian Lula, suspectat de corupţie
Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a folosit fonduri provenind dintr-un amplu sistem de cumpărare de voturi, pentru a-şi plăti cheltuieli personale, conform mărturiei unui fost consultant al Partidului Muncitorilor de la conducere, se arată într-un raport Reuters.
Mărturia, raportată marţi de ziarul Estado de S.Paulo, a fost depusă în luna septembrie la biroul Procurorului General brazilian de către Marcos de Valerio, un director de publicitate recent condamnat pentru implicarea în sistem.
Valerio a mărturisit şi că un consilier al fostului preşedinte l-a ameninţat voalat când a izbucnit scandalul, într-un efort de a-l convinge să păstreze tăcerea, a relatat ziarul.
Potrivit raportului, Valerio a depus mărturie în mod voluntar în încercarea de a-şi reduce pedeapsa, după ce el şi alţi 24 de foşti colaboratori şi asociaţi ai lui Lula au fost condamnaţi într-un proces de referinţă al Curţii Supreme a Braziliei.
Valerio este condamnat la 40 de ani închisoare, iar circumstanţele mărturiei lui ar putea să-i infirme afirmaţiile. Printre alte infracţiuni, Valerio a fost condamnat şi de manevrarea banilor utilizaţi în sistem, ceea ce a implicat mituirea legislatorilor în schimbul sprijinului Congresului.
Procesul a expus infracţiuni săvârşite chiar în centrul administraţiei fostului preşedinte brazilian iubit, fiind văzut drept un semn că ţara devine din ce în ce mai puţin tolerantă faţă de corupţia înfloritoare din politica locală, statală şi naţională.
Lula, încă cea mai influentă figură politică din Brazilia şi posibil pretendent la un nou mandat ca preşedinte în 2014, a negat că ar fi ştiut despre sistem când acesta a fost descoperit, în anul 2005, tulburându-i primul din cele două mandate.
În timpul unei vizite la Paris alături de preşedintele Dilma Rousseff, Lula a refuzat să comenteze public despre relatarea din ziar, dar Rousseff a respins acuzaţiile drept o încercare "deplorabila" de a păta imaginea mentorului şi predecesorului său.
Fostul preşedinte, care a prezidat opt ani de creştere economică susţinută în cea mai mare ţară din America Latină, a părăsit biroul în 2011, deoarece constituţia Braziliei interzice mai mult de două mandate consecutive ca preşedinte. Rata sa de aprobare în acel moment s-a apropiat de 90 la sută.