Un judecător ordonă administraţiei Trump să păstreze mesajele transmise pe Signal despre planul de atac din Yemen

Preşedintele SUA, Donald Trump. (X - The White House)
Redacţia
28.03.2025

Un judecător american a ordonat joi administraţiei preşedintelui Donald Trump să păstreze mesajele trimise pe aplicaţia de mesagerie Signal în care se discută planuri de atac împotriva rebelilor Houthi din Yemen, care au devenit publice după ce au fost partajate din greşeală cu un jurnalist, raportează Reuters.

Ordinul judecătorului districtual James Boasberg impune agenţiilor federale ai căror lideri au participat la chat, printre care secretarul Apărării Pete Hegseth şi directorul CIA John Ratcliffe, să păstreze toate mesajele trimise prin Signal din 11 martie până la 15 martie, perioadă în care un editor al revistei The Atlantic a documentat activitatea din chat.

Un avocat al administraţiei Trump a declarat anterior că agenţiile federale lucrează deja pentru a determina ce înregistrări mai există, astfel încât acestea să poată fi păstrate.

Procurorul general Pam Bondi a declarat joi că Boasberg nu ar trebui să se ocupe de cazul Signal şi de alte cazuri care implică administraţia Trump, descriindu-l drept unul dintre mai mulţi judecători federali care „încearcă să obstrucţioneze agenda lui Donald Trump”.

„El nu poate fi obiectiv. A spus asta foarte clar”, a declarat Bondi în cadrul unui interviu acordat Fox News.

Trump a cerut anterior destituirea lui Boasberg după ce judecătorul din Washington a blocat temporar deportarea de către administraţie a unor migranţi venezueleni. Miercuri, o curte de apel a menţinut această decizie.

Un reprezentant al cabinetului lui Boasberg nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Agenţiile federale implicate în chat-ul Signal au fost date în judecată marţi de către American Oversight, un grup de responsabilitate guvernamentală. Grupul a susţinut că utilizarea aplicaţiei, care permite ca mesajele să fie şterse automat după un anumit interval de timp, a încălcat o lege federală privind păstrarea înregistrărilor.

„Suntem recunoscători pentru hotărârea judecătorului de a stopa orice distrugere suplimentară a acestor înregistrări esenţiale. Publicul are dreptul să ştie cum sunt luate deciziile privind războiul şi securitatea naţională - iar responsabilitatea nu dispare doar pentru că un mesaj a fost setat să fie şters automat”, a declarat Chioma Chukwu, directoare executivă interimară a American Oversight.

Casa Albă nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Revista The Atlantic a publicat miercuri mesaje despre care a afirmat că au fost schimbate în cadrul grupului, după ce oficialii administraţiei Trump au declarat că acestea nu erau clasificate, în încercarea de a minimaliza impactul breşei.

Mesajele au dezvăluit discuţii între oficiali de rang înalt din domeniul securităţii naţionale cu privire la atacuri militare planificate care vizează gruparea militantă Houthi. Potrivit raportului, Hegseth a împărtăşit informaţii cu privire la calendarul atacurilor din 15 martie, inclusiv unul care viza o persoană identificată în chat drept terorist, cu câteva ore înainte de începerea atacului.

Existenţa grupului de chat şi dezvăluirea accidentală a mesajelor către un jurnalist au stârnit o controversă în creştere cu privire la modul în care administraţia Trump tratează informaţiile militare şi de intelligence sensibile.

Procesul nu a avut legătură cu implicaţiile dezvăluirii asupra securităţii naţionale şi s-a axat în schimb pe afirmaţia American Oversight potrivit căreia mesajele ar trebui să fie considerate documente guvernamentale pe care agenţiile sunt obligate prin lege să le păstreze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor