Un japonez se află de aproape 50 de ani în culoarul morţii

În 1966, Iwao Hakamada avea 30 de ani şi de atunci numără anii care trec în culoarul morţii dintr-o închisoare din Tokyo. Fostul salariat al unei fabrici de soia, care a fost o perioadă şi boxer profesionist, a fost condamnat în 1968 la pedeapsa capitală pentru patru asasinate pe care le neagă: cel al patronului său, al soţiei acestuia şi al celor doi copii ai lor, relatează AFP.
(photos.com)
Epoch Times România
02.07.2013

În 1966, Iwao Hakamada avea 30 de ani şi de atunci numără anii care trec în culoarul morţii dintr-o închisoare din Tokyo. Fostul salariat al unei fabrici de soia, care a fost o perioadă şi boxer profesionist, a fost condamnat în 1968 la pedeapsa capitală pentru patru asasinate pe care le neagă: cel al patronului său, al soţiei acestuia şi al celor doi copii ai lor, relatează AFP.

La 77 de ani, este probabil deţinutul cu cei mai mulţi ani petrecuţi în antecamera morţii, în aşteptarea unei spânzurări a cărei dată nu este niciodată cunoscută pentru că în Japonia condamnaţii sunt anunţaţi cu câteva momente înaintea execuţiei. Familia, adesea după.

'Ceea ce mă preocupă este sănătatea lui. Dacă închizi pe cineva 47 de ani, nu trebuie să te aştepţi să fie perfect sănătos mintal', a declarat AFP sora lui Iwao, Hideko. La 80 de ani, ea se încăpăţânează să vină în fiecare lună la închisoare, încercând să îşi vadă fratele. 'Nu mai este în toate minţile şi nu vrea să mă vadă', spune Hideko, care nu l-a mai văzut de doi ani.

În Japonia există în prezent 134 de deţinuţi condamnaţi la moarte. Sunt ţinuţi la izolare, fără niciun contact cu ceilalţi deţinuţi. Fac câteva exerciţii fizice pe săptămână, nu au televizor, numai câteva cărţi şi beneficiază de foarte puţine vizite, strict supravegheate.

'Totul este prea secret aici', spune Roseann Rife, şefa Amnesty International pentru Asia de Est. 'Oamenii trebuie să ştie ce se întâmplă în Japonia, să înţeleagă cât este de crud sistemul; acest lucru ar face lucrurile să se schimbe', arată Sachie Monma, venită să îl susţină pe Iwao în faţa închisorii.

Aboliţioniştii sunt destul de izolaţi în lupta lor în arhipelagul nipon: sondajele de opinie confirmă susţinerea de către japonezi a pedepsei capitale, subiect care face extrem de rar obiectul unei dezbateri publice. Sadakazu Tanigaki, ministrul justiţiei din luna decembrie, a spus în câteva rânduri că nu are de gând să redeschidă acest dosar, în pofida protestelor din străinătate după fiecare execuţie anunţată.

Însă în ultima vreme a intervenit şi ştiinţa: se pare că noi teste ADN au demonstrat că bătrânul Iwao este nevinovat de cele patru omoruri. Comitetul de susţinere a cauzei lui, dar şi asociaţia baroului japonez cer revizuirea procesului din 1968 în urma căruia a fost condamnat la moarte. Dar ministerul justiţiei nu s-a hotărât încă ce să facă, apreciind că testele ADN nu sunt relevante.

Chiar şi un judecător care s-a pronunţat pentru pedeapsa capitală spune astăzi că nu a fost niciodată convins de vinovăţia lui Hakamada, adăugând că nu a putut să 'întoarcă' decizia colegilor săi. Din celulă, Hakamada îşi susţine mereu nevinovăţia, chiar dacă la început a recunoscut faptele, retrăgându-şi apoi declaraţiile date în timpul unui interogatoriu la care s-a recurs la violenţă. Nu a fost suficient pentru justiţie, care a confirmat pedeapsa în 1980.

Chiar dacă în Japonia se stă mult în culoarul morţii, unii se întreabă dacă excepţionala 'longevitate' a lui Hakamada nu ţine chiar de faptul că, ţinând seama de îndoielile asupra vinovăţiei sale, niciun ministru nu a îndrăznit să semneze actul de execuţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor