Un incendiu de vegetaţie de mari proporţii în sudul Italiei determină evacuarea turiştilor

Incendiu de vegetaţie de mari proporţii, în sudul Italiei, 24 iulie 2024 (Screenshot)
Redacţia
25.07.2024

Aproximativ 1.000 de turişti au fost evacuaţi dintr-un sat de camping din regiunea Puglia, din sudul Italiei, după ce un incendiu de vegetaţie de mari proporţii a izbucnit într-o zonă de pădure din apropierea complexului, relatează The Guardian.

Incendiul a început miercuri dimineaţa devreme în jurul golfului San Felice, o zonă de coastă împădurită din apropierea oraşului Vieste, situat în peninsula Gargano din partea de nord a regiunii Puglia.

Vântul puternic a împins flăcările spre satul Baia di Campi, care are capacitatea de a găzdui 1.200 de oaspeţi şi este situat la aproximativ un kilometru de locul unde a izbucnit incendiul.

Pompierii au mobilizat trei bombardiere Canadair cu apă şi un elicopter pentru a combate focul.

„Situaţia este critică”, a declarat Giuseppe Nobiletti, primarul din Vieste, pentru presa italiană.

Turiştii care nu aveau maşini au fost evacuaţi din sat cu barca şi au fost cazaţi într-o sală de gimnastică din Vieste. În ultimele săptămâni, au avut loc incendii de vegetaţie în toată Italia, în special în sud şi pe insulele Sardinia şi Sicilia, pe fondul căldurii intense.

Incendiile au distrus peste 10.000 de hectare de teren, aproape 8.400 de hectare doar în ultima lună, potrivit datelor Coldiretti, principala asociaţie agricolă din Italia.

Doi pompieri au murit săptămâna trecută în timp ce încercau să salveze o familie dintr-o casă aflată în apropierea unui incendiu în Basilicata, sudul Italiei. Procurorii din Foggia, un oraş din Gargano, au deschis o anchetă privind cauza incendiului.

Nobiletti a sugerat că acesta ar fi putut fi declanşat în mod deliberat. Majoritatea incendiilor de pădure din Italia din verile recente au fost provocate de oameni, fie prin neglijenţă, fie intenţionat.

Incendiul din Gargano a avut loc la 17 ani de la un incendiu devastator care a afectat o zonă între Vieste şi Peschici, omorând trei persoane şi rănind 300.

La 25 iulie anul trecut, 250 de hectare de pădure au fost, de asemenea, distruse de un incendiu în golful San Felice, iar 2.000 de turişti au fost evacuaţi din campinguri şi hoteluri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor