Un film nord-coreean promovează experienţa militară a tânărului lider
Mass-media nord-coreeană nu a făcut nici o referire evidentă la ziua de naştere a noului lider, duminică, într-o ţară în care aniversările tatălui şi bunicului său sunt celebrate ca sărbători naţionale. Dar ziua a fost marcată prin difuzarea unui documentar ce sublinia experienţele lui Kim Jong Un în armata ţării.
Duminică, milioane de nord-coreeni au vizionat un program de televiziune de 50 minute care îl prezenta pe Kim Jong Un salutând soldaţi entuziaşti, conducând un tanc, manevrând arme, stând în cabina de pilotaj a unui avion militar şi călărind un cal.
Kim Jong Un a fost prezentat în documentar în trapa unui tanc KPA.
Într-o scenă, naratorul relatează că soldaţii sunt mişcaţi de patriotismul liderului lor suprem. Se spune că el ar fi afirmat în faţa soldaţilor că misiunea vieţii sale este de a lupta energic pentru a asigura pregătirea cea mai bună a armatei pentru luptă.
Au fost prezentate şi numeroase clipuri ale lui Kim Jong Un, despre care se crede că ar avea 28 sau 29 de ani şi că a fost educat în Elveţia, zâmbind în timp ce saluta unităţile militare. Această imagine este în contrast cu cea a tatălui său, Kim Jong Il, care de-a lungul deceniilor a afişat frecvent o expresie gravă în timpul inspecţiilor sale.
Analistul Daniel Pinkston de la Grupul Internaţional de Criză din Seul susţine că nu este o coincidenţă faptul că profilul lui Kim Jong Un se aseamănă mai mult cu cel al bunicului său, Kim Il Sung. Fiind fondatorul Coreei de Nord, el a condus ţara sa înainte ca ea să fi experimentat un declin economic sever şi o foamete pe scară largă, până în 1994, la moartea sa.
"Cred că mulţi nord-coreeni sunt nemulţumiţi de situaţia de acolo. Societatea se confruntă cu multe greutăţi. Cred că mulţi oamenii privesc spre [Kim Jong Un] ca spre un punct focal pentru a restaura unele dintre succesele RPDC [Coreea de Nord], crede Pinkston. "Deci, poate că vrea să prezinte o imagine pozitivă, care să încurajeze oamenii să se adune în jurul lui şi să se întoarcă la o productivitate pozitivă, etc.".
De asemenea, ar putea fi un semnal cu privire la viitoare lansări de rachete, care vor fi configurate ca încercări de lansare a unor sateliţi, iar semnalul este că dacă va exista orice interceptare, atunci Coreea de Nord este pregătită să răspundă militar. (Daniel Pinkston)
O altă scenă, filmată în 2009, dar difuzată pentru prima oară duminică, îl prezintă pe Kim Jong Un interacţionând cu oficialii de la centrul de control pentru o lansare de rachete. Naratorul îl citează pe Kim ca spunând că va începe un război dacă duşmanii Coreei de Nord vor doborî racheta.
Coreea de Nord a pretins că a plasat un satelit pe orbită pe 5 aprilie 2009. Dar oficialii de la Seul şi Washington au declarat în acel moment că nu este adevărat şi că lansarea este de fapt un test al unei rachete cu rază lungă de acţiune.
În plus faţă de dezvoltarea de rachete balistice, Coreea de Nord a testat două dispozitive atomice.
Coreea de Nord susţine că Kim Jong Il a murit de atac de cord luna trecută.
De atunci, cel de-al treilea fiu al său, Kim Jong Un, a fost numit rapid succesor al tatălui său şi "liderul suprem" al poporului, partidului şi armatei.