Un elicopter din Moldova capturat de talibanii din Afganistan. Trei persoane au fost ucise

Rebelii talibani din Afganistan au capturat, marţi în jurul orei opt şi jumătate seara, un elicopter de model Mi-8 MTV1 care aparţine unei companii moldoveneşti.
Elicopterul Mi-8 MTV-1 capturat de rebelii talibani
Elicopterul Mi-8 MTV-1 capturat de rebelii talibani (valanicc.com)
Maria Maevschi
25.11.2015

În elicopter s-au aflat 21 de persoane, dintre care trei piloţi moldoveni şi 18 pasageri, toţi militari din Afganistan. Potrivit Realitatea.md, cel mai probabil, unul dintre piloţi a fost ucis, iar militarii au fost luaţi prizonieri, doi dintre ei fiind omorâţi.

Cei trei piloţi moldoveni au fost confundaţi cu americani pentru că vorbeau în limba rusă. Declaraţiile aparţin premierului interimar, Gheorghe Brega, fiind făcute în cadrul unei şedinţe a Guvernului, convocată în legătură cu elicopterul capturat.

„Este un elicopter privat care funcţionează în Afganistan prin contract cu alte firme private în scop umanitar, nu este elicopter al ONU. Este clar că la bord s-au aflat 21 de persoane, dintre care trei moldoveni şi 18 cetăţeni afgani. Elicopterul, probabil, a fost doborât de talibani, într-o regiune unde se află foarte mulţi kîrgîzi, tadjici. Când a aterizat elicopterul, majoritatea pasagerilor erau vii. Talibanii au atacat cu arme de foc şi i-au ucis. Trei persoane sunt decedate”, a afirmat prim-ministrul interimar.

Potrivit sursei citate, Brega a adăugat că autorităţile Moldovei au solicitat ajutorul ambasadelor ţărilor prietene care sunt în Afganistan - SUA şi România.

„Noi acum lucrăm cu toate structurile internaţionale şi am solicitat susţinerea SUA, pentru că ei acolo deţin controlul la eliberarea tuturor ostaticilor", a conchis premierul interimar.

Pe parcursul zilei, preşedintele companiei „Valan Internaţional Cargo Charter”, căreia îi aparţinea elicopterul, va ţine o conferinţă de presă, pentru a oferi mai multe detalii pe acest caz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor