Un discurs rasist prea dur îi reduce extremistului Geert Wilders şansele la alegerile europene
Un discurs recent al liderului PVV (Partidul Libertăţii, de extremă-dreapta), Geert Wilders, a mers prea departe şi îi afectează acestuia şansele la alegerile europene, comentează The Independent.
Geert Wilders, politicianul blond cu o retorică anti-imigraţie la fel de cunoscută ca frizura sa, a luat cuvântul în faţa susţinătorilor după ce partidul populist pe care îl conduce a câştigat şapte locuri în consiliul municipal din Haga la alegerile din 19 martie. Încurajat de succes, Wilders şi-a întrebat audienţa: 'Vreţi mai mulţi sau mai puţini marocani în acest oraş şi în Olanda?' 'Mai puţini! Mai puţini! Mai puţini!', a venit răspunsul rapid şi clar. 'Ne vom ocupa de acest lucru', le-a promis liderul populist.
Şocul imediat resimţit de comunitatea marocană s-a transformat rapid într-un ultraj la nivel naţional. Plângerile penale care solicitau ca Wilders să fie judecat pentru discriminare s-au adunat la secţiile de poliţie, iar procuratura a anunţat miercuri că a primit cel puţin 5.000 de solicitări. În plus, opt membri proeminenţi ai PVV au părăsit partidul, iar sprijinul pentru PVV s-a prăbuşit. Într-un moment în care partidele populiste, cum ar fi Frontul Naţional (Franţa) şi UKIP (Marea Britanie), sunt bine plasate în sondaje, ultimele săptămâni dezastruoase ale lui Geert Wilders servesc drept memento despre cât de uşor se pot destrăma alianţele cărora le lipseşte o bază puternică.
Politicienii PVV 'nu au nicio agendă durabilă, analiza lor este bazată pe frica şi pe ameninţările cu care ne confruntăm şi au nevoie să reitereze acest lucru tot timpul', explică Wim Voermans, profesor de drept constituţional la Universitatea din Leiden. Wilders a reuşit să câştige de partea sa mulţi alegători îngrijoraţi de criză, cu promisiunea unei alianţe paneuropene de europarlamentari de dreapta, care ar eroda Uniunea Europeană din interior. Cu toate acestea, discursul său nefericit din ziua victoriei electorale le-a reamintit alegătorilor de fundamentele întunecate ale partidelor naţionaliste care se bucură de tot mai mult sprijin în Europa de astăzi.
Politicienii mainstream din Olanda au condamnat comentariile lui Wilders, iar demisia lui Laurence Stassen - eurodeputat care ar fi trebuit să figureze în fruntea listei de candidaţi ai PVV la alegerile din luna mai - a constituit o lovitură puternică pentru speranţele lui Wilders ca partidul său să devină cel mai mare partid olandez din Parlamentul European.
Cel mai recent sondaj indică faptul că, dacă s-ar organiza acum alegeri generale în Olanda, PVV s-ar clasa în locul al treilea în preferinţele electoratului, deşi înaintea comentariilor sale xenofobe Wilders conducea în sondaje.
Pe de altă parte, problemele întâmpinate de Wilders nu par să fi afectat credibilitatea aliaţilor săi din Franţa şi Belgia, în condiţiile în care alegerile locale de luna trecută din Franţa au indicat o susţinere şi mai mare pentru Frontul Naţional.
Cu toate acestea, comentariile politicianului populist olandez ar putea afecta încercările acestora de a construi un bloc în Parlamentul European după alegerile din luna mai, în condiţiile în care pentru a forma un grup politic în PE sunt necesari 25 de deputaţi din cel puţin 7 state membre ale UE. Acest aspect, notează The Independent, face ca Wilders să aibă nevoie de Marine Le Pen mai mult decât oricând pentru a-şi atinge obiectivul de a elimina 'monstrul de la Bruxelles' - deşi, comentează Voermans, prezenţa acestora în capitala UE ar avea efectul opus.