Un demers care lasă Turcia în offside: Grecia, Bulgaria şi România vor să deschidă un coridor de mobilitate militară

Premierii Greciei, Bulgariei şi României, la Summit-ului tripartit desfăşurat în octombrie anul trecut la Varna, unde Marcel Ciolacu (dr), Kyriakos Mitsotakis (st) şi Nikolai Denkof au convenit să aprofundeze cooperarea în materie de apărare, energie şi transport. (Guvernul României)
Redacţia
11.07.2024

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, va semna joi, împreună cu omologii săi din Bulgaria şi Grecia, Atanas Zaprianov, respectiv Nikos Dendias, Scrisoarea de Intenţie (LoI) pentru deschiderea unui coridor armonizat de mobilitate militară.

Evenimentul va avea loc în contextul summitului NATO ce se desfăşoară la Washington.

Potrivit presei din Grecia, acest coridor urmează LoI semnate în octombrie 2023 de miniştrii Apărării din cele trei ţări pentru extinderea sistemului de conducte al NATO spre flancul estic al Alianţei.

Prin semnarea LoI, Grecia, Bulgaria şi România îşi exprimă interesul faţă de următoarele aspecte:

- armonizarea diferitelor proceduri naţionale

- reducerea timpului necesar pentru eliberarea permiselor de tranzit

- garantarea unui tranzit uşor, eficient şi fără obstacole al personalului militar între cele trei ţări, de asemenea, ori de câte ori este necesar.

- asigurarea unui răspuns mai rapid, bazat pe nevoile celor trei ţări.

În plus, LoI vizează cooperarea dintre cele trei ţări în contextul Grupului mixt de sprijin logistic al NATO şi îmbunătăţeşte în continuare infrastructura şi reţelele de sprijin logistic în regiuni precum Alexandroupolis şi Salonic, subliniind importanţa acestora pentru capacitatea de descurajare efectivă a flancului estic al Alianţei.

Potrivit publicaţiei elene Kathimerini, coridorul militar care va străbate aripa de est a NATO este în curs de implementare.

Pe măsură ce atacurile Rusiei asupra Ucrainei escaladează şi războiul ameninţă să se apropie din ce în ce mai mult de graniţele de est ale UE, cele trei ţări, Grecia, Bulgaria şi România, vor conveni să furnizeze facilităţi pentru o deplasare mai rapidă şi mai eficientă a personalului şi a mijloacelor militare atât în ​​interior, cât şi în afara Europei. Totodată, odată cu semnarea scrisorii, se promovează extinderea reţelei de combustibili NATO de la Kavala şi Alexandroupoli către Bulgaria şi România, proiect care întăreşte şi mai mult poziţia geostrategică a Macedoniei de Est şi Traciei.

Publicaţia Enikos subliniază faptul că demersul celor trei state scade substanţial rolul jucat în regiune de strâmtoarea Bosfor, care acum va fi ocolită oficial, subţiind considerabil influenţa Turciei.

Prevederile acordului

Potrivit sursei citate, planul care urmează să fie semnat de cei trei miniştri ai Apărării prevede interconectarea a patru porturi şi infrastructurile şi reţelele corespunzătoare. Coridorul care va fi creat va lega Salonic şi Alexandroupolis din Grecia, de Varna din Bulgaria şi Constanţa din România, patru oraşe strategice pentru Alianţă datorită apropierii lor de graniţele de est ale NATO.

„Porturile, calea ferată şi reţeaua de drumuri ale acestor patru oraşe contribuie în mod decisiv la rezistenţa şi mobilitatea forţelor aliate pe flancul estic al NATO”, a spus o sursă militară de rang înalt.

După cum este descris în text, acordul va asigura capacitatea forţelor militare de a se muta dintr-un loc în altul în şi în afara Europei şi trecerea fără probleme a punctelor de frontieră ca parte a îndeplinirii misiunii lor, reducând semnificativ timpul şi birocraţia necesare astăzi.

În plus, în România se creează cea mai mare bază NATO din Europa, cu o suprafaţă de 30 de kilometri pătraţi şi peste 10.000 de personal militar şi civil. Baza Mihail Kogălniceanu de pe coasta Mării Negre va găzdui în curând o parte din logistica şi personalul de la baza Ramstein, deoarece interesul alianţei se îndreaptă tot mai mult spre est din cauza ameninţării ruse.

Facilităţile Coridorului de mobilitate militară armonizată nu se limitează doar la transport, porturi şi reţele, ci includ şi instalaţii, pentru a proteja funcţionalitatea acestora împotriva ameninţărilor, de asemenea coordonarea cu agenţiile implicate, acorduri interstatale, măsuri de securitate, precum şi probleme de cazare, hrănire, vamă etc.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale acordului este că asigură un răspuns mai rapid şi trimiterea de întăriri în cazul în care una dintre cele trei ţări este ameninţată sau atacată.

Beneficii

Problemele logistice, cum ar fi asigurarea liniilor operaţionale de aprovizionare, sunt parametri care decid rezultatul unui război, aşa cum s-a demonstrat clar în cazul invaziei ruse împotriva Ucrainei. Coridorul de mobilitate militară armonizat urmăreşte să modernizeze reţelele administrative ale Alianţei, dar, aşa cum subliniază surse militare competente, serveşte şi intereselor naţionale în regiunea mai largă a Macedoniei şi Traciei. În această direcţie contribuie şi extinderea reţelei de combustibili NATO, iniţial prin legătura cu Bulgaria şi apoi cu România.

Semnarea scrisorii de intenţie vine ca o continuare a iniţiativei luate de prim-miniştrii Greciei, Bulgariei şi României în cadrul Summit-ului tripartit desfăşurat în octombrie anul trecut la Varna, când Marcel Ciolacu, Kyriakos Mitsotakis şi Nikolai Denkof au convenit să aprofundeze cooperarea în materie de apărare, energie şi transport.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor