Un avion de pasageri rusesc aterizat în Venezuela activează “zvonurile”
alte articole
Un avion de pasageri rusesc care a aterizat în Caracas în această săptămână a generat senzaţie pe reţele sociale, circulând zvonuri cu privire la misiunea avionului după ce Kremlinul a promis că va fi alături de preşedintele venezuelean Nicolas Maduro în criza din ţara sud-americană.
Avionul Boeing 777, cu un spaţiu pentru aproximativ 400 de pasageri şi aparţinând companiei ruseşti Nordwind Airlines, a fost parcat într-o zonă privată a aeroportului după ce a zburat direct din Moscova, potrivit datelor privind monitorizarea zborului şi unor fotografii obţinute de Reuters.
Conform datelor, acelaşi avion a efectuat un zbor din Moscova spre Caracas în 3 decembrie 2018, care a coincis cu momentul în care Maduro a călătorit în Rusia pentru a se întâlni cu omologul rus Vladimir Putin.
Nici compania Nordwind şi nici guvernul venezuelean nu au răspuns imediat cererii de comentarii privind motivul pentru care avionul a zburat spre Caracas.
Reţelele sociale din Venezuela au fost împânzite cu teorii – că avionul transporta mercenari, că a zburat în Caracas pentru a-l escorta pe Maduro în exil sau că a sosit încărcat cu aur. Niciuna dintre teorii nu s-a bazat pe dovezi solide, însă speculaţiile demonstrează atmosfera de nesiguranţă din ţară, pe măsură ce Maduro se află sub o presiune internaţională fără precedent pentru a demisiona, potrivit Reuters.
Sursa citată a raportat săptămâna trecută că acei contractori militari privaţi care au desfăşurat misiuni secrete pentru Rusia au zburat în Venezuela pentru a consolida securitatea lui Maduro în faţa masivelor proteste ale opoziţiei de săptămâna trecută, potrivit unor persoane apropiate de aceştia.
Avionul rusesc zboară normal între Rusia şi Asia de Sud-Est. Nici Nordwind şi nici alte companii aeriene comerciale nu oferă zboruri directe între Moscova şi Caracas.
Publicaţia rusească Novaia Gazeta a raportat că avionul avea la bord două echipaje şi niciun pasager.
Maduro susţine că se confruntă cu o încercare de lovitură de stat susţinută de Washington şi condusă de liderul opoziţiei Juan Guaido, care săptămâna trecută s-a autoproclamat preşedinte interimar şi a fost recunoscut de SUA şi alte ţări regionale şi occidentale ca lider legitim al Venezuelei.
Rusia a acuzat administraţia preşedintelui american Donald Trump că încearcă să răstoarne regimul Maduro şi a avertizat împotriva oricărei intervenţii militare. De asemenea, marţi, Kremlinul a condamnat noile sancţiuni impuse de SUA împotriva sectorului petrolier vital al Venezuelei, precizând că acestea reprezintă o interferenţă ilegală în afaceri ale membrului OPEC.
Sute de mii de oameni au protestat în 23 ianuarie împotriva lui Maduro, iar poliţia a luat măsuri de suprimare a protestelor. Se consideră că cel puţin 40 de persoane au fost ucise în violenţele politice de săptămâna trecută, inclusiv 26 de manifestanţi împuşcaţi de forţele de ordine pro-guvernamentale, a declarat marţi ONU.
De asemenea, Germania, Spania şi Franţa i-au oferit sâmbăta trecută lui Maduro opt zile pentru a convoca noi alegeri care să ajute la soluţionarea unei crize politice ce durează de câţiva ani în ţara sud-americană, potrivit Deutsche Welle.
Martina Fietz, purtătoare de cuvânt a guvernului german, a susţinut pe Twitter că Berlinul este pregătit să îl recunoască pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido ca preşedinte interimar dacă nu se vor convoca noi alegeri în Venezuela.