Un autobuz cu turişti a explodat la graniţa între Egipt şi Israel

Mioara Stoica
16.02.2014

Conform celor relatate de către postul de televiziune de stat egiptean, astăzi, duminică 16 februarie, a avut loc o explozie la bordul unui autobuz turistic în Sinai, în apropiere de graniţa cu Israelul care ar fi provocat moartea a trei turişti coreeni şi a şoferului vehiculului.

Surse de securitate egiptene au declarat că în autobuz ar fi fost găsite rămăşiţe umane, ceea ce face ca explozia să fie legată de gestul unui atentator sinucigaş. Explozia a avut loc la trecerea egipteană Tabă, la frontiera cu Eilat, staţiunea israeliană renumită pentru staţiunile sale turistice. Primul bilanţ provizoriu vorbeşte despre un număr de 29 de persoane rănite, dintre care 15 în stare gravă.

Guvernul israelian a trimis o echipă de medici la locul exploziei. ''Se vede o coloană de fum care se ridică de la linia de frontieră'' a declarat un martor pentru Ynetnews.com.

Cauzele exploziei sunt incerte

Există mai multe versiuni referitor la cum a avut loc explozia, la faţa locului aflându-se atât experţii în securitate cât şi armata, pentru a verifica aceste informaţii.

Astfel, potrivit unor ipoteze, un atentator sinucigaş s-a aruncat în aer la bordul autobuzului, iar rămăşiţele umane care au fost găsite în epavă sunt ale atentatorului. O altă ipoteză este aceea a unei rachete trase dintr-o direcţie necunoscută sau a unei bombe plasată pe drum şi detonată de la distanţă.

Consecinţa imediată a atacului a fost că pentru prima dată de la semnarea tratatului de pace dintre Egipt şi Israel în 1978, cele două guverne au decis să închidă graniţa Tabă după atacul grav de astăzi împotriva autobuzului de turişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor