Un asteroid a trecut foarte aproape de Pământ

(NASA)

Un asteroid cu diametrul estimat de circa 275 de metri a trecut cu o viteză de aproximativ 43.000 kilometri pe oră la o distanţă foarte mică de pământ, notează CNN.

Distanţa foarte mică la care a trecut asteroidul de Pământ, raportată la imensitatea sistemului nostru solar, ar fi de aproximativ 3.200.000 de kilometri.

Acest asteroid trece pe lângă Terra cam la un an după asteroidul de mici dimensiuni ce a lovit Rusia. Piatra de 18 metri venită din spaţiu traversa atunci atmosfera pământului şi exploda deasupra oraşului Chelyabinsk cu puterea a aproximativ 30 de bombe nucleare de tip vechi.

Peste 1.500 de persoane au fost rănite, majoritatea de cioburile ferestrelor sparte de suflul exploziei, evenimentul atrăgând însă atenţia asupra vulnerabilităţii omenirii în faţa asteroizilor rătăciţi.

„Obiectiv vorbind, un asteroid necunoscut sau nedescoperit pare să lovească planeta noastră cauzând daune sau răniţi cam o dată la un secol, aşa cum reiese din observaţiile făcute pe 20 iunie 1908 şi februarie 2013”, a precizat Bob Berman, astronom şi gazdă a siteului Slooh.com care urmăreşte obiectele spaţiale potenţial periculoase, precum asteroizii şi cometele.

Berman a adăugat: „Odată la câteva secole, ne loveşte un asteroid de proporţii chiar mai mari – din fericire aterizând, de regulă, într-un ocean sau într-o zonă pustie precum Antarctica.”