“Algoritmii la vedere” - UE va obliga Facebook, TikTok şi Google să dezvăluie public cel mai bine păzit secret
alte articole

Europarlamentarul REPER Alin Mituţă a declarat, joi, într-o postare pe Facebook, că spre sfârşitul acestei veri va fi adoptată o lege europeană care reglementează inclusiv transparenţa algoritmilor care determină prioritizarea conţinutului pe platformele online.
Potrivit lui Mituţă, noua lege, Digital Services Act (DSA), va obliga platformele online mari (precum Facebook, Instagram, Twitter, Google, Youtube, TikTok, etc) să se supună unor reguli.
“Utilizatorii vor primi informaţii clare cu privire la motivele pentru care le sunt recomandate şi prioritizate anumite informaţii. Mai mult, s-a înfiinţat Centrul european pentru transparenţa algoritmică (ECAT) care va avea acces la algoritmi şi se va asigura că ei respectă reglementările legate de riscurile online (de la dezinformare la ilegalităţi)”, a precizat europarlamentarul.
Totodată, Mituţă consideră că noua lege va putea ajuta să ştim “mai clar de ce merg sau nu merg anumite postări, vom şti cine şi ce plăteşte pentru a ajunge la noi”.
În continuare, redăm integral postarea europarlamentarului REPER:
“Iar au schimbat ăştia algoritmu’…”
“Pune link-ul în comentarii”, “scrie un text mai scurt”, “postează între orele 9 şi 11 pentru mai mult engagement” sau “pune şi poză, o ia mai bine algoritmul”. Toţi încercăm să ghicim ce “merge” şi ce “nu merge” pe Facebook sau pe alte platforme.
Schimbările de algoritmi sunt un mister ştiut doar de marile platforme, fără niciun fel de transparenţă. Să nu mai vorbim de faptul că algoritmii ţinuţi la secret pot să ascundă şi modul în care dezinformările ajung foarte populare.
Vestea bună e că lucrurile se vor schimba în scurt timp (până la sfârşitul lunii august) datorită Digital Services Act (DSA).
DSA e o lege europeană care reglementează inclusiv transparenţa algoritmilor care determină prioritizarea conţinutului pe platformele online. Pe scurt, DSA obligă platformele online mari (precum Facebook, Instagram, Twitter, Google, Youtube, TikTok, etc) să se supună unor reguli precum:
Algoritmii la vedere: Utilizatorii vor primi informaţii clare cu privire la motivele pentru care le sunt recomandate şi prioritizate anumite informaţii. Mai mult, s-a înfiinţat Centrul european pentru transparenţa algoritmică (ECAT) care va avea acces la algoritmi şi se va asigura că ei respectă reglementările legate de riscurile online (de la dezinformare la ilegalităţi).
Publicitate: Vom avea mai mult control asupra recomandărilor şi publicităţii pe care o vedem pe platforme şi vom putea opta să nu mai primim publicitate personalizată. De asemenea, anunţurile publicitare nu se vor mai putea face pe baza datelor sensibile ale utilizatorilor (ex: originea etnică sau opiniile politice), iar toate anunţurile publicitare vor avea o etichetă care va arăta cine promovează mesajul. CC: @partidele politice
Dezinformare: Platformele vor trebui să implementeze un mecanism prin care utilizatorii să semnaleze conţinutul ilegal şi vor trebui să ia măsuri prompte în urma acestor notificări. De asemenea, sunt obligate să dezvolte mecanisme şi măsuri pentru a preveni dezinformarea.
Noile modificări sunt în curs de implementare de către marile platforme care au termen până la finalul lunii august să se conformeze, deci mai avem de aşteptat puţin până să aflăm de ce Facebook nu mai e ca pe vremuri.
În concluzie, nu vă pot promite că regulile UE vă vor aduce like-urile înapoi dar măcar vom şti mai clar de ce merg sau nu merg anumite postări, vom şti cine şi ce plăteşte pentru a ajunge la noi.
“Şer masiv”