UE va impune sancţiuni pentru transferul de rachete balistice iraniene către Rusia

Joseph Borrell (OLIVIER MORIN / AFP / Getty Images)
Redacţia
14.10.2024

Uniunea Europeană urmează să impună, luni, sancţiuni persoanelor şi organizaţiilor care au legătură cu transferurile iraniene de rachete balistice către Rusia, au declarat vineri doi diplomaţi europeni şi un oficial UE de rang înalt, potrivit Reuters.

Miniştrii de externe ai UE vor aproba sancţiuni pentru 14 persoane şi organizaţii care au legătură cu transferul, inclusiv companii aeriene şi nu numai, potrivit unuia dintre diplomaţi, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Oficialii UE nu au identificat firmele sau persoanele. Diplomaţii au declarat anterior că UE analizează măsuri care ar limita operaţiunile companiei aeriene naţionale Iran Air.

Luna trecută, Statele Unite, citând informaţii despre care au spus că au fost împărtăşite cu aliaţii, au afirmat că Rusia a primit rachete balistice din Iran pentru războiul din Ucraina. Washingtonul a impus imediat sancţiuni navelor şi companiilor pe care le-a considerat implicate în transferuri de arme.

UE a declarat apoi că a primit „informaţii credibile 'cu privire la transferul de rachete balistice iraniene către Rusia, iar şeful politicii externe, Josep Borrell, a propus ca răspuns' un set substanţial de măsuri decisive şi specifice” împotriva Iranului.

Pachetul de luni va fi primul rezultat al acestei propuneri. Întrucât UE cu 27 de ţări are nevoie de unanimitate pentru a conveni asupra sancţiunilor, luarea unor astfel de decizii presupune de obicei ceva timp.

În urma acuzaţiilor SUA, preşedintele Iranului, Masoud Pezeshkian, a declarat că guvernul său nu a transferat nicio armă Rusiei de la preluarea mandatului în august.

Oficialul UE de rang înalt a declarat că ministrul iranian de Externe, Abbas Araqchi, i-a spus lui Borrell că Iranul a furnizat Rusiei „rachete cu rază scurtă de acţiune” care pot zbura până la 250 de kilometri.

Ministrul iranian a insistat că rachetele nu erau balistice şi nu a precizat când au fost transferate, potrivit oficialului UE, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Oficialii UE au declarat, de asemenea, că discuţiile continuă între ţările UE cu privire la includerea pe lista organizaţiilor teroriste a puternicei forţe militare iraniene Gardienii Revoluţiei. O decizie a unei instanţe germane a oferit un temei juridic pentru o astfel de includere, dar membrii UE încă dezbat dacă este înţelept din punct de vedere politic să facă această desemnare, au declarat oficialii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor