UE: Situaţia socială legată de ocuparea forţei de muncă este alarmantă

Situaţia socială în materie de ocupare a forţei de muncă este foarte gravă în Uniunea Europeană, în al doilea trimestru al anului 2012. S-a înregistrat o creştere globală a şomajului, deşi evoluţia acestui indicator a variat de la un stat la altul, situaţia financiară a familiilor s-a deteriorat, iar gradul de sărăcie în rândul copiilor a crescut.
(photos.com)
Epoch Times România
01.10.2012

Situaţia socială în materie de ocupare a forţei de muncă este foarte gravă în Uniunea Europeană, în al doilea trimestru al anului 2012. S-a înregistrat o creştere globală a şomajului, deşi evoluţia acestui indicator a variat de la un stat la altul, situaţia financiară a familiilor s-a deteriorat, iar gradul de sărăcie în rândul copiilor a crescut.

Uniunea Europeană se află într-o perioadă de recesiune, iar percepţia generală este că situaţia economică a atins nivelul cel mai scăzut în ultimii trei ani. În acest context, probabilitatea de a găsi un loc de muncă rămâne redusă în comparaţie cu anii anteriori crizei. Grecia şi Austria au înregistrat cel mai mare număr de ore lucrate de salariaţi cu normă întreagă în cursul primului trimestru al anului 2012, în timp ce Finlanda, Italia şi Irlanda au avut cel mai scăzut număr. Aceste constatări fac parte din principalele observaţii ale Buletinului trimestrial privind ocuparea forţei de muncă şi situaţia socială, informează Comisia Europeană.

„Diferenţele între statele membre în ceea ce priveşte situaţia socială şi în materie de ocupare a forţei de muncă nu au fost niciodată atât de pronunţate. De aceea statele membre ar trebui să pună în aplicare urgent recomandările specifice fiecărei ţări pentru anul 2012, adoptate în luna iulie 2012, şi să instituie măsurile menţionate în pachetul privind ocuparea forţei de muncă al Comisiei”, a declarat Laszlo Andor, comisarul european pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune.

„Reducerea constantă a venitului disponibil al gospodăriilor şi creşterea din ce în ce mai pronunţată a gradului de sărăcie în rândul copiilor indică faptul că ne confruntăm cu ”o criză socială urgentă şi cât se poate de reală”, după cum a numit-o preşedintele Barroso în cadrul conferinţei intitulate ”Locuri de muncă pentru Europa”, şi subliniază nevoia de a intensifica investiţiile sociale în întreaga Europa. Comisia va aborda acest aspect în cadrul viitorului său pachet de măsuri privind investiţiile sociale”, a adăugat Laszlo Andor.

Şomajul, în continuă creştere

Un fapt deosebit de îngrijorător este că şomajul se află într-o continuă creştere, afectând 25,3 milioane de persoane, un număr record, cu 2,6 milioane mai mare (11,6%) decât în luna martie 2011. Ajungând la 10,4% la nivelul Uniunii Europene, rata şomajului a crescut în 17 state membre, iar diferenţele s-au mărit din nou între cele mai performante state membre ale UE, pe de o parte, şi ţările „periferice”, pe de altă parte. Există în prezent o diferenţă fără precedent de 20,6 puncte procentuale între cea mai scăzută rată a şomajului (Austria, care înregistrează 4,5%) şi cea mai ridicată (Spania - 25,1%). Numărul şomerilor de lungă durată a crescut faţă de anul trecut în 15 state membre şi a atins 10,7 milioane. Şomerii de lungă durată reprezintă în prezent 4,5% din populaţia activă.

Perspective dramatice pentru tineri

Şomajul în rândul tinerilor a atins un nivel dramatic în UE, de 22,5% în luna iulie, deşi a stagnat în al doilea trimestru. Douăsprezece state au înregistrat rate ale şomajului de peste 25% şi numai Austria, Germania şi Ţările de Jos şi-au menţinut o rată de sub 10%.

S-au formulat estimări sumbre pentru tineri din cauza creşterii riscurilor de şomaj de lungă durată şi de inactivitate pe termen lung, după cum reiese şi din creşterea numărului de tineri care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare.

Comisia Europeană încearcă reducerea şomajului în rândul tinerilor, astfel că în acest an va lansa două iniţiative: o propunere privind „garanţiile pentru tineret” al cărei obiectiv este de a face în aşa fel încât în primele patru luni de la terminarea studiilor orice tânăr să obţină un loc de muncă, să îşi continue studiile sau să urmeze un curs de formare şi o propunere de cadru de calitate pentru stagii.

Noile cifre detaliate pentru 2011 oferă şi mai multe informaţii cu privire la imaginea de ansamblu a pieţei forţei de muncă. Pe lângă şomeri, există aproximativ 8,6 milioane de lucrători cu fracţiune de normă şi încă 10,9 milioane de persoane care se află într-o zonă gri situată între inactivitate şi şomaj, cum ar fi cei care au renunţat la căutarea unui loc de muncă.

Scăderea veniturilor familiilor

Venitul brut disponibil al gospodăriilor a scăzut în două treimi din ţările UE între 2009 şi 2011, cele mai mari scăderi înregistrându-se în Grecia (15,7%), Irlanda (9%) şi Lituania, Spania, Cipru şi Ungaria (fiecare cu peste 4%). Această evoluţie este în contrast puternic cu situaţia observată în ţările nordice, Germania, Belgia, Slovenia şi Franţa, unde sistemele de protecţie socială şi pieţele forţei de muncă mai consolidate au permis continuarea creşterii veniturilor globale în timpul crizei.

Segmentul de populaţie din UE care se confrunta cu dificultăţi financiare este mai mare ca niciodată. Cetăţenii ţărilor afectate de cea mai mare scădere a veniturilor sunt, de asemenea, în general, cei mai susceptibili de a avea percepţii negative cu privire la situaţia lor socială, după cum indică Eurobarometrul privind climatul social, ediţia 2012.

Sărăcia în rândul minorilor

Sărăcia în rândul copiilor devine o problemă din ce în ce mai pronunţată în cadrul familiilor, din cauza veniturilor insuficiente ale părinţilor şi a sprijinului necorespunzător acordat gospodăriilor cu copii. Procentul de copii expuşi riscului de sărăcie (după transferurile sociale) variază de la aproximativ 10% în Danemarca şi Finlanda, până la peste 20% în Spania, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Italia, România, Letonia, Polonia, Lituania şi Luxemburg.

Eficacitatea şi eficienţa alocaţiilor pentru copii variază considerabil în Uniunea Europeană. Serviciile accesibile de îngrijire a copiilor constituie un factor foarte important care le permite părinţilor, şi în special mamelor, să lucreze.

Diferenţe în materie de creştere economică

În rândul celor mai mari state membre, economia a continuat să se dezvolte în Germania, Franţa şi Polonia, în timp ce în Italia şi Regatul Unit s-a înregistrat o scădere economică. În al doilea trimestru al anului 2012, în Spania şi Portugalia activitatea economică şi ocuparea forţei de muncă au înregistrat scăderi drastice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor