UE lansează primul forum al strategiei pentru regiunea Dunării
Cancelarul german, Angela Merkel, şi comisarul pentru politică regională, Johannes Hahn, participă, marţi şi miercuri, în Bavaria la primul forum anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării.
Potrivit unui comunicat al CE, evenimentul, care va avea loc la Regensburg, în Bavaria, va celebra rezultatele primului an de la lansarea acestei strategii, iniţiată de România şi Austria.
Strategia Dunării vine cu soluţii comune la provocări cu care se confruntă 14 ţări şi care ţin de domenii variate, precum transport, securitate, turism, mediu, energie, ocuparea forţei de muncă şi creşterea economică, precizează comunicatul Comisiei Europene.
Comisarul european pentru politică regională s-a declarat convins, înaintea evenimentului din Bavaria, că strategia are o contribuţie esenţială la competitivitatea acestei regiuni a Europei.
”Proiectele înregistrează progrese tot mai mari şi dau deja rezultate. La Regensburg vom discuta modurile în care putem face ca această strategie să fie cât mai eficientă posibil, astfel încât să aducă schimbări cu impact real asupra vieţilor oamenilor din întreaga regiune a Dunării, atât în prezent, cât şi în următoarea perioadă bugetară a UE”, a afirmat comisarul Hahn.
La Forumul anual vor participa reprezentanţi din cele 14 ţări implicate în strategie, inclusiv numeroşi miniştri şi secretari de stat, cu scopul de a face un bilanţ şi de a trasa planuri pentru viitor. De asemenea, vor fi prezente personalităţi din sectorul privat, din mediile regionale de afaceri, din societatea civilă şi din mediul academic.
Lansată la 13 aprilie 2011, Strategia UE pentru regiunea Dunării generează o mai strânsă cooperare între ţările şi regiunile din macroregiunea Dunării. Scopul ei este de a atrage investiţii strategice în domenii cheie şi de a crea reţele care să reunească atât administraţii politice, cât şi antreprenori, întreprinderi mici şi cercetători pentru a dezvolta cooperarea în domenii precum securitatea şi turismul.
Consiliul European a cerut Comisiei Europene să prezinte, până în iunie 2013, primul raport asupra progreselor înregistrate în cadrul Strategiei Dunării. Ca pas premergător acestui raport, Comisia îşi va prezenta cu ocazia forumului din Regensburg documentul de reflecţie privind rezultatele de până acum şi modalităţile de îmbunătăţire în viitor a performanţelor strategiei.
Ţările care participă la Strategia UE pentru regiunea Dunării sunt: Germania (Baden Württemberg şi Bavaria), Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, România, Croaţia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, R. Moldova şi Ucraina.