UE îşi mută atenţia de la austeritate la reforme

Grevă generală în Atena, împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului - 20 februarie 2013
Grevă generală în Atena, împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului - 20 februarie 2013 (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Getty Images)

Se întrevăd schimbări în politica Uniunii Europene, părând că ieşim din status-quo-ul austerităţii şi ne îndreptăm înspre reforforme structurale. Miercuri, Comisia Europeană va prezenta noile recomandarile economice pentru fiecare stat membru UE, declara oficialii, în spiritul reformelor menite să revigoreze economia ţărilor vlăguite de criza statornicită pe bătrânul continent.

În evaluarea sa anuală, în calitate de protector al regulilor bugetare ale UE, Comisia ne va spune că deşi consolidarea fiscală ar trebui să continue, ritmul poate fi uşor încetinit acum, căci gradul de încredere al investitorilor în euro a fost oarecum restabilt.

Deoarece guvernele cu datorii mari nu îşi pot permite să stimuleze creşterea economică prin cheltuieli publice, acestea trebuie să reformeze modul în care economiile lor sunt conduse – prin flexibilizarea pieţelor muncii sau prin deschiderea pieţelor de produse şi servicii.

Recomandările, odată aprobate de liderii UE la summit-ul de la sfârşitul lunii iunie, vor deveni obligatorii şi ne aşteptăm să influenţeze modul în care sunt elaborate bugetele naţionale pentru 2014 şi după aceea.

Cele 17 ţări din zona euro vor avea ritmul consolidării bugetare înjumătăţit în 2013 comparativ cu 2012, din moment ce deficitul bugetar general al zonei euro a scăzut cu 1,5 la sută din PIB în 2012 şi va scădea cu încă 0,75 la sută în acest an, prognozează Comisia Europeană în această lună.

Statele Unite intenţionează să reducă deficitul bugetar cu 2 la sută din PIB în 2013 faţă de 2012. Cu excepţia cazului în care politicile vor schimba întreaga zonă euro, consolidarea va fi de doar 0,1 la sută din PIB în 2014, a declarat Comisia, comparativ cu 1 la sută în SUA.

Comisia a indicat deja că va acorda Franţei - cea de-a doua cea mai mare economie din zona euro - şi Spaniei - cea de-a patra cea mai mare economie - doi ani în plus pentru a scădea deficitele bugetare sub plafonul UE de 3 la sută din PIB, fiind de aşteptat ca şi alte ţări să obţină o prelungire de un an.

Şomajului francez a depăşit forţa de muncă cu 10 la sută şi va continua să crească. În Spania, şomajul este de 27 la sută, mai mult de jumătate din tineri neavând un loc de muncă. Nivelul din Spania este mai mult decât dublu faţă de media zonei euro, de 12 la sută.

Comisia poate cere Franţei să îşi modifice rigidul cod al muncii, care îngreunează posibilitatea de a concedia pe cineva care are un contract permanent şi care face angajatorii reticenţi în a angaja.

De asemenea, salariul minim în Franţa, care la 1.430 de euro pe lună, fiind printre cele mai ridicate din Europa - împiedică ocuparea forţei de muncă şi face ca produsele franceze să fie mai puţin competitive la nivel global.

Franţa ar trebui să deschidă profesiile închise, cum ar fi cea a şoferilor de taxi, notarilor precum şi profesiile juridice şi din sectorul sănătăţii, şi să permită concurenţa în domeniul căilor ferate şi energiei electrice, unde compania de stat EDF deţine 85 la sută atât din ​​producţie cât şi din pieţele cu amănuntul.

Slovenia, Olanda, Portugalia şi Polonia vor primi şi ele mai mult timp pentru a reduce lacunele lor bugetare.

Este posibil că şi Italia va obţine miercuri sfârşitul acţiunilor bugetare disciplinare ale UE, iar Ungaria se află în aceeaşi categorie cu Italia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe