UE cere să fie trase la răspundere toate persoanele responsabile de uciderea lui Khashoggi
alte articole
Toate persoanele “cu adevărat responsabile” pentru uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi trebuie să fie trase la răspundere, a afirmat joi Federica Mogherini, înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, potrivit RFE/RL.
Khashoggi, un editorialist care lucra pentru The Washington Post şi critic al establishmentului Arabiei Saudite, a fost ucis după ce a intrat în Consulatul saudit din Istanbul în 2 octombrie.
Oficialii saudiţi au susţinut că asasinatul a fost comis de agenţi rebeli şi au negat afirmaţiile că prinţul moştenitor Mohammad bin Salman ar fi ştiut despre această operaţiune.
Riadul a arestat 21 de persoane şi pentru 5 dintre ei se urmăreşte aplicarea pedepsei cu moartea.
Turcia a cerut în repetate rânduri ca persoanele care au ordonat crima să fie trase la răspundere, însă nu l-a învinuit direct pe prinţul Mohammad.
“Persoanele responsabile, cu adevărat responsabile pentru această crimă teribilă trebuie să fie trase la răspundere”, a declarat Mogherini la o conferinţă de presă comună în Ankara împreună cu ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.
“Întotdeauna am fost împotriva oricărei aplicări a pedepsei cu moartea, însă ne aşteptăm să aibă loc – în conformitate cu principiile, valorile şi practicile noastre aplicate în sistemele judiciare – o investigaţie deplină, transparentă şi corectă”, a precizat Mogherini.
Între timp, ziarul turcesc Hürriyet Daily a susţinut joi că CIA dispune de o înregistrare a unei convorbiri telefonice în care prinţul Mohammad ar fi dat instrucţiuni pentru “reducerea la tăcere a lui Jamal Khashoggi cât mai curând posibil”.
Publicaţia a citat un proeminent editorialist turc afirmând că directorul CIA, Gina Haspel, a “semnalat” existenţa înregistrării în timpul unei vizite pe care a efectuat-o luna trecută în Ankara.
Un oficial turc contactat de Reuters a declarat că nu dispune de nicio informaţie legată de o astfel de înregistrare.
Arabia Saudită a negat faptul că prinţul moştenitor ar fi ordonat asasinatul. După ce a oferit numeroase explicaţii contradictorii, Riadul a susţinut că jurnalistul a fost ucis şi că trupul său a fost dezmembrat când au eşuat “negocierile” de a-l convinge să se întoarcă în Arabia Saudită.
De asemenea, miercuri, Turcia a acuzat SUA că încearcă să închidă ochii cu privire la uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, şi a etichetat comentariile preşedintelui american Donald Trump în această problemă ca fiind “comice”, potrivit Reuters.
Trump a promis marţi că va rămâne un “partener ferm” al Arabiei Saudite, în pofida faptului că s-ar putea ca prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman să fi ştiut de planul de asasinare a lui Khashoggi.
Referitor la posibilitatea ca prinţul Mohammed să fi avut un rol în această crimă, Trump a susţinut: “Poate a avut, poate nu a avut”. Comentariile sale au contrazis CIA, care consideră că moartea lui Khashoggi a fost ordonată în mod direct de prinţul moştenitor, liderul de facto al Arabiei Saudite.