UE: Căderea Guvernului transmite semnale de îngrijorare în ceea ce priveşte procesele de reformă din Republica Moldova

Integrarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană
Integrarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană (gov.md)

Uniunea Europeană, prin intermediul Serviciului Afaceri Externe şi Politici de Vecinătate, consideră că votul de neîncredere acordat Guvernului Republicii Moldova ca urmare a asumării răspunderii pentru alegerea procurorului general transmite semnale de îngrijorare privind procesele de reformă din Republica Moldova.

Coaliţia de guvernare a demarat o serie de iniţiative pentru realizarea angajamentelor-cheie asumate începând cu luna iunie, în special în domeniile luptei împotriva corupţiei, independenţei sistemului judiciar şi a investigării fraudelor bancare, se arată într-un comunicat de presă. „Nevoia unor astfel de reforme nu a dispărut odată cu căderea guvernului”.

„Parteneriatul Uniunii Europene va rămâne concentrat pe oferirea de beneficii tangibile cetăţenilor moldoveni. UE se angajează să colaboreze cu acei actori politici din Republica Moldova care susţin procesul de reformă care stă la baza Acordului de Asociere, în special în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, asigurând independenţa sistemului judiciar şi depolitizarea instituţiilor statului. Vom continua să ne bazăm relaţia cu Republica Moldova pe principiul condiţionalităţii şi al respectării statului de drept şi a standardelor democratice”, se mai arată în comunicatul UE.