UE anchetează platformele Shein şi Temu cu privire la protecţia consumatorilor

(Pixabay.com)
Redacţia
01.07.2024

UE a cerut vineri platformelor de cumpărături extrem de populare Shein şi Temu să explice ce măsuri iau pentru a proteja consumatorii, inclusiv copiii, ransmite France24.

Întrebarea a fost formulată în temeiul unei legi a UE, cunoscută sub numele de Digital Services Act (DSA), care obligă platformele să facă mai mult pentru a combate vânzarea de bunuri ilegale şi dăunătoare.

Comisia Europeană a declarat că doreşte să ştie ce măsuri au luat platformele fondate în China pentru a se asigura că utilizatorii le pot notifica cu privire la produsele ilegale.

De asemenea, Comisia doreşte să afle cum respectă Shein şi Temu normele privind interfeţele online pentru a evita "tiparele întunecate", practica de a păcăli utilizatorii să facă achiziţii nedorite sau să opteze pentru anumite setări fără ştirea lor.

Comisia a adăugat că doreşte mai multe informaţii cu privire la modul în care acestea garantează transparenţa sistemelor lor de recomandare - algoritmi utilizaţi de platforme pentru a oferi conţinut mai personalizat - şi la uşurinţa cu care vânzătorii pot fi urmăriţi.
Ambele companii trebuie să furnizeze informaţiile până la 12 iulie.

Shein a declarat că "lucrează pentru a răspunde prompt" cererii de informaţii.

"Împărtăşim obiectivul Comisiei de a ne asigura că consumatorii din UE pot face cumpărături online liniştiţi şi vom continua să colaborăm îndeaproape cu Comisia", a declarat un purtător de cuvânt al Shein.

Temu a declarat că ea "cooperează pe deplin" cu UE. "Am dori, de asemenea, să reiterăm faptul că ne angajăm pe deplin să respectăm toate legile şi reglementările aplicabile pe pieţele pe care operăm", a declarat un purtător de cuvânt al Temu.

Comisia a declarat că solicitarea sa de informaţii s-a bazat şi pe o plângere depusă de organizaţiile de consumatori.

În luna mai, grupul european pentru drepturile consumatorilor BEUC a depus o plângere împotriva Temu la Comisia Europeană, acuzând aplicaţia de utilizarea unor "tehnici de manipulare".

Ambele platforme au o bază de utilizatori europeni considerabilă.

Shein, o companie fondată în China, cu sediul central în Singapore, a declarat că are aproximativ 108 milioane de utilizatori activi lunar în cele 27 de ţări ale UE.

Temu a ajuns în Europa abia anul trecut şi a declarat că are în medie aproximativ 75 de milioane de utilizatori activi lunar în bloc.

De asemenea, Shein şi Temu s-au alăturat recent pieţelor AliExpress, Amazon şi Zalando pe o listă de 24 de "platforme online foarte mari" care se confruntă cu norme de siguranţă mai stricte în temeiul DSA, care au peste 45 de milioane de utilizatori activi lunar în Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor