UE a decis: Taxele la importurile din Ucraina rămân suspendate pentru încă un an

Nava Razoni, plecând cu cereale din portul Odesa (Youtube - captură ecran)
D.B.
26.05.2023

Uniunea Europeană a convenit, joi, ca taxele la importurile din Ucraina să fie suspendate pentru încă un an, în ciuda protestelor agricultorilor din unele ţări UE faţă de preţurile scăzute.

Potrivit Reuters, preşedintele Zelenski a mulţumit UE pentru prelungire şi s-a angajat să depună eforturi pentru a îndeplini standardele Uniunii, necesare pentru a obţine statutul de membru al blocului celor 27 de naţiuni.

Consiliul Uniunii Europene, care reuneşte guvernele UE, a declarat într-un mesaj pe Twitter că miniştrii UE responsabili pentru comerţ au fost de acord cu prelungirea la o reuniune desfăşurată joi.

Uniunea Europeană a eliminat tarifele şi alte restricţii pentru o perioadă iniţială de 12 luni, începând din iunie 2022.

"În procesul trecerii noastre în Uniunea Europeană, trebuie să transformăm această liberalizare, până acum temporară, într-una permanentă, fără excepţii sau restricţii", a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

Suspendarea tuturor taxelor vamale a dus la plângeri din partea grupurilor de agricultori, iar în luna aprilie Polonia şi Ungaria au interzis unele importuri de cereale din Ucraina. Aceste ţări au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care nu puteau fi exportate prin porturile sale de la Marea Neagră.

Chiar înainte de invazia rusă, Ucraina a beneficiat de eliminarea unei mari părţi din tarifele UE, în unele cazuri cu perioade de tranziţie, în cadrul acordului de liber schimb UE-Ucraina aplicat din 2016.

Însă, până în 2022, UE a păstrat preţuri minime pentru fructe şi legume, precum şi tarifele şi cotele pentru alte produse agricole sensibile, cum ar fi carnea, lactatele, zahărul şi unele cereale.

Cinci ţări vecine cu Ucraina - Ungaria, Polonia, Bulgaria, România şi Slovacia - vor interzice vânzările pe piaţa internă de anumite cereale din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor produse pentru a fi exportate în alte ţări.

Preşedintele ucrainean a avertizat că, odată ce procedurile vor deveni permanente, "există încă riscul ca unele restricţii să fie în vigoare".

Kievul va depune eforturi pentru a găsi soluţii "în special pentru fermierii din Ucraina şi unele ţări vecine, care vor respecta interesele şi standardele noastre europene comune", a adăugat Zelenski.

Parlamentul European a sprijinit deja propunerea de suspendare a tarifelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor