UDMR la guvernare (documentar)

Epoch Times România
27.02.2011

de 24 noiembrie 1996, UDMR se alătură tratativelor dintre CDR şi Uniunea Social Democrată pentru formarea noului guvern.

La 7 decembrie, la Palatul Cotroceni, liderii partidelor membre ale CDR şi USD, precum şi UDMR semnează, în prezenţa preşedintelui României, Emil Constantinescu, şi a premierului desemnat, Victor Ciorbea, Acordul de solidaritate guvernamentală.

După o săptămână, la Palatul Victoria, după negocieri de circa nouă ore, se încheie discuţiile privind repartiţia, la nivelul fiecărei formaţiuni ce alcătuieşte coaliţia guvernamentală, a funcţiilor în prefecturi.

UDMR a deţinut două posturi de ministru în Guvernul Ciorbea, anume cel al Turismului, în persoana lui Akos Birtalan (12 decembrie 1996 - 17 aprilie 1998) şi cel de ministru delegat pe lângă primul-ministru pentru minorităţi naţionale, în persoana lui Gyorgy Tokay (12 decembrie 1996 - 17 aprilie 1998).

Ulterior, în guvernul condus de Radu Vasile (17 apr. 1998 - 13 dec. 1999), UDMR deţine postul de ministru al Sănătăţii prin Francisc Baranyi (17 apr. 1998 - 24 iun. 1998), respectiv Hajdu Gabor, (10 iul. 1998 - 22 dec. 1999). Ministru delegat pe lângă primul-ministru pentru minorităţi naţionale rămâne Gyorgy Tokay între 17 apr. 1998 - 27 ian. 1999, pentru ca la 27 ianuarie 1999, în urma demisiei ministrului Gyorgy Tokay, funcţia de ministru delegat pentru minorităţi naţionale să îi revină lui Peter Eckstein-Kovacs până la 22 decembrie 1999.

În guvernul Mugur Isărescu (22 dec. 1999 - 28 dec. 2000), Hajdu Gabor îşi păstrează postul de ministru al Sănătăţii până la data de 28 decembrie 2000.

Între 2000 şi 2004, Uniunea a sprijinit din opoziţie guvernul PSD+PUR condus de premierul Adrian Năstase, fără a avea vreun ministru în Cabinet.

După alegerile parlamentare din anul 2004, UDMR finalizează, în ziua de 24 decembrie 2004, negocierile cu Alianţa D.A. PNL-PD în privinţa programului de guvernare. Patru zile mai târziu, noul guvern condus de Călin Popescu-Tăriceanu primeşte votul de învestitură din partea Parlamentului, Marko Bela devenind ministru de stat fără portofoliu însărcinat cu coordonarea activităţilor din domeniul culturii, învăţământului şi integrării europene; Laszlo Borbely - ministru delegat pentru lucrări publice şi amenajarea teritoriului; Zsolt Nagy - ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Iuliu Winkler - ministrul delegat pentru comerţ. Valentin Zoltan Puskas este secretar al Senatului, iar Kelemen Hunor devine secretar al Camerei Deputaţilor.

La 1 aprilie 2007, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat că va veni în Parlament cu un nou Guvern, unul construit în jurul Partidului Naţional Liberal, alături de reprezentanţii UDMR, "care s-au dovedit parteneri corecţi". A doua zi, Călin Popescu-Tăriceanu a trimis la Parlament pentru aprobare lista cu membrii Guvernului restructurat, format din 15 ministere, plus un vicepremier şi un ministru delegat, şi în care democraţii (care ieşiseră de la guvernare - n.r.) au fost înlocuiţi cu liberali sau cu reprezentanţi ai UDMR. Din partea UDMR, din noul Guvern făceau parte Marko Bela - ministru de stat pentru coordonarea activităţilor din domeniile culturii, învăţământului şi integrării europene; Laszlo Borbely - ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Attila Korodi - ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Zsolt Nagy - ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei. În aceeaşi zi, preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat că social-democraţii vor

susţine în mod condiţionat noua formulă de guvernare ce va fi prezentată de primul-ministru în Parlament, din care lipseşte Partidul Democrat, dar totodată vor depune o moţiune de cenzură în cazul în care UDMR îşi va promova principiile privind autonomia teritorială.

La data de 8 mai, Marko Bela a anunţat că UDMR îşi va mobiliza electoratul pentru un vot în favoarea demiterii preşedintelui Traian Băsescu, apel reluat la 12 mai, în cadrul lucrărilor Consiliului Naţional al Aleşilor Locali ai UDMR de la Satu Mare.

Pe 3 iulie, preşedintele Uniunii avea să îşi anunţe demisia din funcţia de ministru de stat pentru coordonarea activităţilor din domeniile culturii, învăţământului şi integrării europene. "Demisia mea nu se datorează unei insatisfacţii privind activitatea mea în Guvern şi nu este un avertisment sau un vot de blam. UDMR rămâne Guvern", a spus atunci Marko Bela. El a adăugat că o mare pondere în decizia sa de a părăsi guvernul a avut şi rezultatul referendumului pentru suspendarea preşedintelui, din 19 mai, al cărui rezultat i-a fost favorabil lui Traian Băsescu.

La 26 iulie 2007, Iuliu Winkler a fost propus oficial de UDMR pentru funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, în locul lui Zsolt Nagy. "Am făcut această propunere domnului prim-ministru. Iuliu Winkler are nu numai pregătirea politică, ci şi specializarea necesară în domeniu, aceea de inginer în telecomunicaţii", a explicat preşedintele UDMR, Marko Bela.

Pe 3 decembrie 2007, primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a aprobat demisia ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, Iuliu Winkler, acesta preluând postul de europarlamentar UDMR, după ce Gyorgy Frunda a optat pentru postul de preşedinte al Comisiei juridice a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. La 4 decembrie, Borbely Karoly, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret, a fost propus pentru funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, de conducerea UDMR, propunerea fiind transmisă premierului Călin Popescu-Tăriceanu. Pe 13 decembrie 2007, Borbely Karoly a depus jurământul de credinţă, preluând funcţia de ministru în mod oficial.

În urma alegerilor legislative din 30 noiembrie 2008, UDMR a primit din partea electoratului 31 de mandate în Parlamentul României (22 deputaţi şi 9 senatori). După scrutin, liderii PDL şi UDMR s-au întâlnit şi au căzut de acord să coopereze pentru formarea viitorului Guvern. Totuşi, în momentul în care au început negocierile cu PSD, social-democraţii au anunţat că nu vor intra la guvernare alături de PDL decât dacă acest partidrenunţă la acordul cu UDMR. Astfel, PDL s-a înţeles cu PSD ca UDMR să nu aibă niciun ministru în noul Executiv, în schimb democrat-liberalii le-au oferit maghiarilor nişte posturi de secretar de stat şi şefi de agenţii, în schimbul susţinerii în Parlament. Drept urmare, liderii UDMR nu au acceptat propunerea PDL şi au decis să rămână în Opoziţie alături de PNL.

Pe 16 decembrie 2009, după turul al doilea al alegerilor prezidenţiale în urma cărora Traian Băsescu a fost reales şef al statului, preşedintele UDMR Marko Bela a declarat că exclude o variantă de guvernare PSD - PNL - UDMR. Totodată, el a precizat că optează pentru o majoritate PDL - PNL - UDMR, dar în acelaşi timp a spus că poate concepe şi un guvern format din PDL - UDMR şi minorităţi, în cazul în care colegii din PNL "vor considera că nu vor să facă parte din majoritate". El a reiterat că prima urgenţă a vieţii politice româneşti este formarea unui guvern stabil, care să facă faţă provocărilor crizei economice.

La data de 21 decembrie, UDMR şi PDL semnează regulamentul de funcţionare a coaliţiei dintre cele două formaţiuni. Potrivit documentului, coaliţia are un consiliu de conducere alcătuit din câte şapte persoane, provenite de la fiecare formaţiune, iar, în caz de urgenţă, deciziile ar urma să fie luate de preşedinţii PDL şi UDMR. Regulamentul de funcţionare vine după ce, la 19 decembrie, liderii celor două formaţiuni politice au semnat un protocol de colaborare.

Obiectivele guvernării pe care se bazează cooperarea dintre cele două formaţiuni politice sunt: asigurarea unui set de măsuri care să asigure relansarea economiei şi consolidarea creşterii economice, revizuirea Constituţiei în vederea modernizării statului, a perfecţionării mecanismului de funcţionare a puterilor în stat şi punerea în aplicare a rezultatelor referendumului naţional, respectarea angajamentelor cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, asigurarea unui sistem fiscal echitabil prin menţinerea cotei unice de 16% şi reducerea numărului de taxe şi impozite, regândirea impozitului minim obligatoriu bazat pe OUG 37/2009 aprobat prin legea 227/2009.

La 23 decembrie, guvernul propus de premierul desemnat Emil Boc a primit votul de învestitură al Parlamentului, cu 276 de voturi pentru şi 135 împotrivă.

Cu acel prilej, vicepremierul Marko Bela a afirmat că prin votul său Parlamentul a dat Executivului instrumentele de a aplica programul de guvernare, dar şi o "mare răspundere".

"Consider că acest vot de încredere înseamnă de fapt că Parlamentul ne-a dat instrumentele necesare pentru aplicarea unui program de guvernare elaborat în comun de noi şi votat de Parlament. Ne-a dat instrumentul, dar ne-a dat şi o răspundere. De astăzi cred că este răspunderea noastră şi depinde în mare măsură de noi dacă vom reuşi într-adevăr să impunem acele soluţii pe care le-am cuprins în programul nostru de guvernare şi dacă vom reuşi să dăm răspunsuri la provocările unei perioade deloc uşoare, dar care ne oferă şansa relansării economiei, ne oferă şansa găsirii, dacă vom acţiona solidar, de soluţii importante pentru întreaga societate", spunea liderul UDMR, în deschiderea primei şedinţe a noului Executiv. El şi-a exprimat încrederea că membrii Cabinetului vor reuşi să acţioneze ca o echipă şi vor încerca să găsească cele mai bune soluţii pentru români. "Suntem o coaliţie politică, dar cu programe compatibile, pe care am reuşit să le corelăm. Suntem o coaliţie din p

unct de vedere politic, dar din punct de vedere al acţiunii guvernamentale îmi doresc să fim o singură echipă, cu eforturi solidare", afirma Marko Bela.

Membrii UDMR care fac parte din noul cabinet Boc sunt Marko Bela - vicepremier, Kelemen Hunor - ministru al Culturii, Laszlo Borbely - ministru al Mediului şi Gospodăririi Apelor, Attila Cseke - ministru al Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor