UDMR, CNS şi CNMT, trei proiecte de iniţiativă cetăţenească la nivel european privind autodeterminarea minorităţilor
Preşedintele CNS, Izsak Balazs, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că singurul subiect al forului Consiliului Maghiar de Autonomie din Bazinul Carpatic, de la Budapesta, în care sunt reprezentate toate organizaţiile maghiare din afara Ungariei, a fost iniţiativa cetăţenească de nivel unional.
"Au fost trei iniţiative, din care două au fost formulate concret, conform Regulamentului 211, acesta a fost al CNS şi CNMT, referitoare la politica de coeziune în regiunile europene care se disting prin cultură, limbă şi tradiţii naţionale, care le distinge de teritoriile învecinate, iar propunerea CNMT se referă la o propunere de protecţie a minorităţilor europene. În mod concret au fost două propuneri şi o schiţă, aceasta din urmă din partea UDMR", a arătat Izsak Balazs.
Acesta a spus că esenţa reuniunii a fost consensul, care s-a concretizat în crearea unei comisii de specialitate care să pregătească, până la sfârşitul lunii martie o analiză privind iniţiativele depuse de UDMR, CNMT şi CNS.
"Cei prezenţi au fost de acord că cel mai avansat şi cel mai amănunţit elaborat este proiectul CNS, care aşa cum a fost formulat corespunde şi cerinţelor Regulamentului 211/2011 al UE. Corespunde şi cerinţei de a găsi aliaţi, oferă posibilitatea unor regiuni similare cu Ţinutul Secuiesc, de a găsi şi recunoaşte propriile lor interese în iniţiativa noastră, deci dorim să transformăm acest subiect şi să-l ridicăm la nivel european. Nu este vorba în primul rând de problema Ţinutului Secuiesc, ci de o problemă de nivel european, în care se încadrează şi doleanţele autonomiste ale Secuimii", a arătat Izsak.
Potrivit acestuia, UDMR a prezentat "un titlu al proiectului" şi a vorbit de un proiect similar cu programul pentru romi din UE, deşi "acest program este cu totul altceva", în timp ce CNMT, care este condus de europarlamentarul Tokes Laszlo - care este şi liderul Consiliului Maghiar de Autonomie din Bazinul Carpatic - a formulat o propunere de lege de nivel european privind minorităţile naţionale, "care nu cade sub incidenţa competenţei legislative a UE".
Vicepreşedintele CNS, Biro Zsolt, a arătat la rândul său, că faţă de celelalte două iniţiative, ale UDMR şi CNMT, "avem o oarecare reţinere, dat fiind faptul că suntem într-un an electoral şi se pare că acum se trezesc mai mulţi".
"Dacă ţinem cont de faptul că UDMR are deputaţi în PE nu înţelegem de ce vor ei să facă uz de această posibilitate a iniţiativei cetăţeneşti, dacă au posibilitatea să o facă direct, în Parlamentul European. Avem reţineri şi faţă de proiectul UDMR care vrea să avem ca aliaţi organizaţiile din FUEN, o organizaţie care are ca membri aproximativ 90 de grupuri minoritare din care doar jumătate fac parte din UE. E vorba de o iniţiativă europeană de nivel unional, atunci nu vedem de ce trebuie să promovăm această iniţiativă în cadrul FUEN. UDMR vorbeşte de un proiect dar este numai un proiect, nu au nimic concret", a subliniat Biro Zsolt.
Precizăm că CNS intenţionează să uzeze de un articolul 11 al Tratatului de la Lisabona referitor la iniţiativa cetăţenească, pentru a legifera la nivel european autodeterminarea minorităţilor naţionale. Pentru acest lucru, potrivit aticolului 11 alineatul (4) al Tratatului de la Lisabona, va fi nevoie de cel puţin 1 milion de semnături din şapte state membre ale Uniunii Europene, pentru ca propunerea să ajungă în atenţia Parlmentului European.