Ucraina-Rusia: Nu există gaz ieftin fără Uniune Vamală, i s-a amintit lui Ianukovici
alte articole
Relaţiile ruso-ucrainene se află în pragul unei 'crize acute' - astfel s-a interpretat la Kiev informaţia conform căreia vizita preşedintelui Viktor Ianukovici la Moscova, planificată să aibă loc marţi seara, a fost amânată pentru un termen nedefinit. Surse ale cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta afirmă că vizita a fost amânată la iniţiativa părţii ruse, când a devenit clar că Ianukovici nu este dispus să semneze documente strategice importante pentru Moscova.
Anularea vizitei a fost dată publicităţii de serviciul de presă al preşedintelui ucrainean. 'Drept subiecte de dezbatere pentru întrevederea dintre preşedinţii Ucrainei şi Rusiei au fost fixate probleme de actualitate ale cooperării ruso-ucrainene, în primul rând în domeniile energetic şi comercial-economic. În primul rând, este vorba despre determinarea unui mecanism reciproc avantajos de cooperare a Ucrainei cu Uniunea Vamală. Pentru realizarea cu succes a acestor acorduri sunt necesare consultări suplimentare la nivel de experţi' - astfel a fost explicată situaţia pe site-ul preşedintelui ucrainean.
În opinia analistului Vitali Bala, anularea vizitei chiar în ziua când aceasta trebuia să aibă loc, şi încă dintr-un motiv dat publicităţii, este o dovadă a crizei făţişe din relaţiile interstatale ruso-ucrainene. Potrivit lui Bala, Ianukovici nu ar fi riscat un asemenea demers în faţa lui Putin, ceea ce înseamnă că negocierile au fost amânate la iniţiativa părţii ruse.
Vitali Bala a amintit că, recent, ambasadorul Rusiei în Ucraina, Mihail Zubarov, a spus răspicat că preşedintele ucrainean este aşteptat la Moscova doar în cazul în care va semna ceva. 'Probabil, acele propuneri cu care preşedintele ucrainean intenţiona să vină la negocieri nu au convenit părţii ruse sau solicitările cu care a venit Moscova au fost inadmisibile pentru Kiev. În orice caz, s-a dovedit că nu există nimic de semnat', a estimat expertul.
Intriga pe marginea documentelor ce urmau să fie semnate la Moscova a luat o turnură scandaloasă la Kiev. În ajun, reprezentantul guvernului ucrainean pentru probleme de cooperare cu Federaţia Rusă, Comunitatea Statelor Independente (CSI), Comunitatea Economică Euro-Asiatică (EvrAzEs) şi structuri regionale, Valeriu Muntean, a declarat pentru Kommersant-Ucraina că cei doi preşedinţi urmau doar să aprobe înfiinţarea unui grup de lucru care să se ocupe de studierea condiţiilor de aderare a Ucrainei la EvrAzEs. Munteanu a precizat că pentru prima etapă de integrare trebuia adoptat un pachet format din zeci de acorduri care nu contraveneau actualii legislaţii ucrainene.
Următoarea etapă ar fi constituit-o studierea bazei de acorduri a Uniunii Vamale. 'Potrivit primelor evaluări, din 51 de acorduri Ucrainei îi convin 29. Însă această evaluare trebuie realizată încă o dată, cu o analiză mai detaliată a celorlalte 22 de acorduri', a subliniat Muntean, care nu exclude posibilitatea ca pe viitor Uniunea Vamală să iniţieze modificări în documentele sale fundamentale, care să permită Ucrainei o aderare parţială la normele acestei structuri.
Toţi paşii enumeraţi de Muntean, îndreptaţi spre apropierea Ucrainei de Uniunea Vamală, ar fi necesitat timp şi unitate din partea puterii ucrainene, ceea ce înseamnă că la etapa actuală semnarea oricărui document ar avea mai degrabă caracter politic, neconstituind o garanţie pentru îndeplinirea acordurilor. Totodată, partea ucraineană le propunea partenerilor ruşi să accelereze soluţionarea problemei gazului: o semnare rapidă a unor contracte noi care ar permite reducerea preţului la gaz ar constitui o garanţie a relaţiilor parteneriale pe viitor.
Muntean a precizat că în condiţiile în care Ucraina va deveni membră a Uniunii Vamale, preţul la gaz s-ar reduce la 165 de dolari pentru mia de metri cubi deja din 2013, dar după aceasta preţul la gaz şi pentru Ucraina, şi pentru Rusia s-ar majora cu circa 20% pe an, pentru ca după cinci ani să ajungă la nivel mondial.
Experţi de la Kiev opinează că actuala situaţie conflictuală care a dus la anularea vizitei lui Ianukovici să fi apărut pentru că părţile nu au convenit ce trebuie făcut înainte: Ucraina să adere la Uniunea Vamală sau să fie reduse preţurile la gaz.
După părerea directorului Institutului internaţional pentru democraţie, Serghei Taran, Rusia nu prea se încrede în declaraţiile puterii ucrainene. Taran consideră că Moscova a descoperit tertipul Kievului: să tragă de timp până la summitul UE-Ucraina planificat pentru 25 februarie, mizând pe interesele ambilor săi parteneri. Expertul a explicat că această strategie depinde nu atât de puterea ucraineană, cât de grupurile financiar-industriale. Potrivit lui Taran, majoritatea oligarhilor ucraineni ar alege, dacă ar fi nevoiţi, integrarea în Europa: la urma urmei, bogătaşii ucraineni îşi păstrează banii în Occident şi visează să-şi dezvolte businessul în direcţie vestică.
Este semnificativ faptul că politicieni din tabăra lui Ianukovici au comentat diferit posibilitatea semnării de documente pentru apropierea Ucrainei de Uniunea Vamală. O tabără, din care face parte inclusiv premierul Nikolai Azarov, a explicat că opunerea celor două uniuni - Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală - este o manipulare artificială, iniţiată de anumiţi politicieni ucraineni. O altă tabără a venit cu comentarii mai precaute, opinând că pot fi semnate acorduri doar pe marginea unor anumite poziţii, în anumite domenii de cooperare.
Comentând declaraţiile politicienilor, Taran constată că în sânul elitei ucrainene se remarcă o fisură. 'Acest lucru este periculos pentru Ianukovici, deoarece revoluţiile, scenariile unor alegeri parlamentare anticipate încep de obicei nu de la lozinci ale opoziţiei, ci de la dezbinare în tabăra puterii', subliniază Taran, amintind că inclusiv Iuşcenko şi Timoşenko 'au crescut în cadrul sistemului Kucima'.
Experţii sunt convinşi că partea rusă este în stare să determine escaladarea tensiunilor, aplicând la adresa Ucrainei sancţiuni economice. De altfel, opoziţia ucraineană a simţit deja vântul schimbărilor. Luni organizaţiile de tineret ale opoziţiei au organizat în faţa clădirii Administraţiei prezidenţiale acţiuni de protest împotriva aderării Ucrainei la Uniunea Vamală.