TVR renunţă la toţi colaboratorii din presă
alte articole
Televiziunea Română a tăiat remuneraţia pentru toţi colaboratorii TVR care sunt angajaţi ai altor instituţii de presă, printre aceştia numărându-se Ioana Lupea, Mircea Marian, Andreea Pora, Cristian Pătrăşconiu, Cristian Turturică şi Cătălin Prisăcariu. Decizia a fost luată de Consiliul de Administraţie (CA) al TVR într-o şedinţă extraordinară în care a fost discutată situaţia Televiziunii Române, ale cărei conturi au fost blocate, pe 22 mai, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Astfel, CA al TVR a decis ca, în condiţiile grave ale situaţiei financiare a TVR, să aprobe “încetarea remuneraţiei pentru colaboratorii din publicistică ce sunt angajaţii altor instituţii de presă”.
Lucia Hossu Longin, membru în Consiliul de Administraţie, a explicat situaţia. “A fost stopată remuneraţia pentru colaboratori precum cei de la Evenimentul zilei, România Liberă, 22 şi alţii, care aveau contracte cu Televiziunea Română de valori foarte mari. Aceştia nu mai pot fi remuneraţi în condiţiile date, în care nu se mai face nicio plată a drepturilor de autor. Unii dintre aceştia aveau contracte de colaborare cu TVR pe sume uriaşe, de 100 de milioane de lei pe lună. Vorbim de contracte precum cele de angajare, în care colaboratorii primeau o sumă fixă, în fiecare lună. Suntem asediaţi de câte plăţi se fac pentru colaboratori. Avem suficient de mulţi profesionişti în TVR care pot să facă comentarii politice“, a spus Lucia Hossu Longin, care a comunicat şi faptul că TVR a decis şi îngheţarea emisiilor pe perioada verii. “O să fie produse doar ştiri şi, în rest, vor fi difuzate reluări”, a spus Longin, precizând că nu este nicio ruşine în acest lucru, având în vedere că majoritatea televiziunilor difuzează reluări pe perioada verii. “De multă vreme cerem o listă a emisiunilor şi costurilor lor”, a mai spus Lucia Hossu Longin.
*
Pe de altă parte, opt membri ai CA al TVR, între care Anne Jugănaru, Cristian Niţulescu şi Lucia Hossu Longin, solicită, într-o scrisoare deschisă adresată lui Traian Băsescu şi lui Victor Ponta, ca autorităţile să facă lumină "în ilegalităţile" comise de Alexandru Lăzescu, spunând că acesta ar trebui să demisioneze. Scrisoarea deschisă, intitulată "Apocalipsa după Lăzescu", este semnată de Anne Jugănaru, Cristian Niţulescu, Claudiu Brânzan (membri în CNA din partea PSD), Lucia Hossu Longin (din partea PNL), Sorin Burtea şi Traian Bărbulescu (din partea angajaţilor TVR), Raico Cornea (din partea minorităţilor) şi Karen Sebesi (UDMR).
Potrivit scrisorii, CA al SRTV a fost înştiinţat marţi, 22 mai, că instituţiei i-au fost blocate conturile de ANAF, pentru neplata taxelor şi impozitelor. "Mai mult, membrii CA au aflat cu această ocazie că preşedintele-director general Alexandru Lăzescu nu a autorizat plata CAS în ultimii doi ani, de când a preluat conducerea SRTV. Fapta, de o gravitate fără precedent, din registrul penal, vine să se adauge multor altor derapaje şi acte de corupţie săvârşite de acelaşi Preşedinte Director General, semnalate de-a lungul timpului de către diverşi membri ai CA comisiilor de Cultură din Parlamentul României, cât şi de către mass media", se spune în scrisoare, în care se precizează totodată că situaţia SRTV, după doi ani de la preluarea de către Alexandru Lăzescu a funcţiei de preşedinte-director general, "se poate rezuma simplu şi trist: falimentară, obedientă politic, neprofesionistă, într-un cuvânt, dezastruoasă".
În aceste condiţii, semnatarii acestei scrisori spun că vor să informeze cum s-au cheltuit unele sume din banii publici în SRTV în ultimii doi ani, precizând că sunt convinşi că încă nu cunosc nici ei "toate cheltuielile făcute de către PDG Lăzescu, de multe ori, prin eludarea legii".
Potrivit scrisorii, "emisiunea 'Întrecerea anilor' a costat 25.000 euro/ediţie, după o licitaţie trucată, în care programul a fost oferit unei firme care nu exista la data organizării licitaţiei". "Fericita firmă câştigătoare se numea SC Iedera Show SRL, iar în spatele ei se afla Mircea Radu, amicul şi protejatul d-lui Alexandru Lăzescu. După ce mai mulţi membri ai CA au sesizat Comisiile de Cultură din Parlamentul României, domnul Lăzescu a renunţat la Iedera Show SRL, dar a angajat în SRTV întreaga echipă a firmei cu pricina, pe salarii nete cuprinse între 4000-9000 lei. Pentru Mircea Radu s-a trucat chiar şi un concurs în redacţia pentru Minorităţi, cu care, evident, nu avea nici în clin, nici în mânecă şi de unde a fost rapid transferat la redacţia de Divertisment şi, apoi, la Ştiri, cu încălcarea tuturor normelor şi procedurilor interne!", se spune în scrisoarea deschisă, precizându-se ca emisiunea care a născut atâtea tensiuni în rândul CA a avut 31 de ediţii, iar costurile ei s-au ridicat la 750.000 de euro, pentru o audienţă care a plasat TVR pe locul 5-6 în slotul orar al zilelor respective.
Un alt exemplu "de contraperformanţă" dat de semnatari se referă la emisiunea "Fabrica de staruri", care încă este difuzată pe TVR 1. În acest caz, Alexandru Lăzescu, asistat de Dan Radu, care ar fi fost angajat în SRTV "în urma unui alt simulacru de concurs", a prezentat în CA un proiect de divertisment despre care a susţinut că nu costă nimic, iar costurile ar fi trebuit să fie susţinute din publicitate. Rezultatul acestui proiect ar fi "o altă gaură", de 500.000 de euro, se spune în scrisoare.
Membrii CA care semnează scrisoarea fac referire şi la TVR INFO, "o invenţie a d-lui Lăzescu, despre care nu a suflat o vorbă în CA, până în ultima clipă". "A schimbat un director cu un altul în urma unui concurs pentru care şi acum se derulează faze ale procesului de contestare. Costuri: 100.000 de euro salarii pe lună şi 1.500.000 lei pe an doar pentru producţie. Audienţa? Necunoscută, postul nefiind monitorizat, poate din raţiuni de jenă!", se spune în scrisoare.
Referitor la TVR Interactiv, în semnatarii scrisorii spun că acesta presupune un buget anual de producţie de 150.000 de euro şi salarii de 60.000 de euro pe lună. "CA încă nu a aflat valoarea contractului cu firma Publyo.com, agreată de dl. Lăzescu, care foloseşte, însă, o platformă de lucru gratuită pe web, rezultatul fiind acela că SRTV este, probabil, singura televiziune din lume care încă nu are un sistem video web!", se mai spune în scrisoare.
De asemenea, semnatarii spun că sportul a devenit o problemă extrem de delicată în SRTV. "S-au cheltuit sume importante pentru a putea oferi plătitorilor de taxe sport de calitate, campionate de fotbal europene sau modiale, olimpiade, alte competiţii. Numai că dl Alexandru Lăzescu a găsit şi de această dată o modalitate să spolieze televiziunea publică. Sub pretextul că fotbalul costă mult mai mulţi bani decât poate aduce din publicitate, Lăzescu a cedat către TV Dolce drepturile pentru toate competiţiile sportive importante, contra a jumătate de campionat din Liga lui Mitică! În curând, vom vedea la Dolce meciuri din Campionatul European de fotbal care stă să înceapă, transmisiuni de la Olimpiada de la Londra, după cum am văzut cu toţii deja meciuri din Liga Campionilor. Ce a căpătat TVR în schimb? 17 meciuri din 34 din Liga lui Mitică din recent încheiatul campionat. Ce a difuzat? Un singur meci! E adevărat, TVR a încasat şi o sumă de bani, ceva de genul doi-trei la sută din ce a cheltuit pentru achiziţii. Trebuie să precizăm, în context, că nimeni din CA nu a văzut vreodată contractul în forma lui definitivă. Pentru că Lăzescu nu a vrut", susţin semnatarii scrisorii deschise.
Potrivit aceluiaşi document, în ultimii doi ani, de la preluarea mandatului de către actualul CA a SRTV, circa 250 de salariaţi s-au pensionat sau au plecat în alte instituţii. "La sfârşitul mandatului Sassu (mai 2010), în SRTV existau 3040 de salariaţi. Astăzi sunt angajaţi 3397! Cei mai mulţi dintre ei au fost direcţionaţi şi arondaţi de către preşedintele - director general la Ştiri şi TVR Info, din raţiuni pe care le putem bănui. Aceste angajări, cca 600 la număr, au fost aprobate exclusiv de către dl Alexandru Lăzescu, preşedintele - director general al SRTV", se spune în scrisoare, precizându-se ca unii membri ai CA l-au atenţionat în repetate rânduri pe Alexandru Lăzescu să stopeze acest flux nesfârşit de angajări şi au încercat să impună şi o hotărâre în acest sens, aproape la fiecare şedinţă la care au participat.
În scrisoare se mai spune că, în cea mai mare parte a mandatului pe care l-a exercitat în SRTV, Alexandru Lăzescu a beneficiat de o majoritate în CA, reuşind să schimbe cu uşurinţă structura organizatorică a societăţii. "A făcut acest lucru fără nicio fundamentare sau analiză, doar din dorinţa de a-şi subordona total din punct de vedere decizional instituţia şi de a o controla discreţionar. Comisiile de Cultură din Parlamentul României au fost sesizate cu privire la aceste practici profund dăunătoare televiziunii publice, încă din 2010. Ulterior, consecvent acestei practici, a numit prin concursuri, asupra cărora planează serioase suspiciuni, 34 de directori şi redactori şefi!", spun semnatarii scrisorii.
De asemenea, semnatarii spun că în perioada în care SRTV trebuie să pregătească programele pentru evenimentele anului, Campionatul European de Fotbal şi Olimpiada de vară, când televiziunea publică se confruntă cu cea mai mare criză din întreaga ei istorie, Alexandru Lăzescu "şi-a permis ca între 4 şi 24 mai să lipsească din Bucureşti, pentru a medita la spinoasele probleme ale TVR tocmai din China şi din Franţa". Totodată, semnatarii susţin că în doi ani de zile de mandat în fruntea televiziunii publice, Lăzescu ar fi lipsit din ţară o treime din timp, fără a fi în concediu, "pe banii" TVR.
"CA a aflat de controlul ANAF şi de verdictul acestuia din ştirile altor televiziuni. Nici după întoarcerea din Franţa, PDG nu s-a consultat cu membrii CA privind măsurile de salvare a televiziunii, ci a organizat o conferinţă de presă pentru a se salva pe sine", mai spun semnatarii scrisorii.
"Concluziile se impun: pe de-o parte, sperăm că instituţiile abilitate ale statului să facă lumină cât mai curând în sumedenia de ilegalităţi comise de Alexandru Lăzescu în cei doi ani cât a condus SRTV, iar pe de altă parte, dacă această persoană mai are vreun dram de demnitate, ar trebui să demisioneze. Oricum, noi, semnatarii acestei scrisori, îi acordăm un vot de neîncredere!", concluzionează semnatarii scrisorii deschise.