Tusk propune o amânare pe termen mai lung a Brexitului. Miercuri, reuniune de urgenţă a UE
alte articole
Într-o scrisoare trimisă marţi liderilor UE, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a insistat să se acorde o prelungire mai mare a termenului limită pentru Brexit comparativ cu data de 30 de iunie cerută de guvernul britanic. Tusk a precizat că nu este convins că Londra va reuşi să aprobe un acord până atunci, potrivit Deutsche Welle.
“Experienţa de până acum, precum şi diviziunile profunde din cadrul Camerei Comunelor, ne-au oferit puţine motive să credem că procesul de ratificare poate fi finalizat până la sfârşitul lunii iunie”, a scris el, adăugând că blocul ar trebui să evite o “serie continuă de prelungiri scurte şi summit-uri de urgenţă, care duc la stabilirea unor noi date limită”.
Tusk a subliniat că scenariul unui Brexit fără acord ar trebui evitat cu orice preţ, luând în calcul efectele dezastruoase pe care le-ar putea avea asupra ambelor părţi din punct de vedere economic şi asupra vieţii oamenilor.
Totuşi, preşedintele Consiliului European a susţinut în mod clar că vor exista unele obligaţii, inclusiv o “cooperare sinceră” cu UE până când Marea Britanie va ieşi din bloc, făcând probabil aluzie la comentariile unor susţinători ai Brexitului, precum Jacob Rees-Mogg, care au declarat că Londra ar trebui să fie “cât mai dificilă posibil” pe durata perioadei în care mai este stat membru.
Miercuri, Consiliul European desfăşoară un summit de urgenţă pentru a discuta, printre altele, cererea premierului britanic Theresa May de a prelungi termenul limită pentru Brexit până la sfârşitul lunii iunie. O serie de concluzii provizorii văzute de jurnalişti au indicat faptul că UE ar putea cădea de acord asupra prelungirii şi probabil va insista asupra unei perioade mai mari decât cea urmărită de May, forţând Londra să participe la iminentele alegeri pentru Parlamentul European.
De asemenea, scrisoarea mai reiterează o decizie luată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi anume, faptul că Marea Britanie are dreptul de a revoca Articolul 50 în orice moment înainte de finalizarea procesului de ieşire.
Marea Britanie a rămas blocată timp de câteva luni asupra modului de abordare a Brexitului, iar acordul de retragere negociat de May a fost respins de Parlamentul britanic de 3 ori. Partidul Laburist din opoziţie favorizează o ieşire lejeră din blocul european, care ar include o uniune vamală. Însă mulţi dintre susţinătorii unui Brexit mai dur din cadrul Partidului Conservator al premierului May au respins această noţiune. Mai mult, partidul nord-irlandez DUP, care susţine guvernul conservator, se opune aşa-numitului “backstop”, o măsură propusă pentru a fi evitată o frontieră dură între Irlanda de Nord şi Republica Irlandeză.