Turcia îşi recheamă ambasadorul de la Vatican după remarcile Papei privind “genocidul” armean

Comentariile făcute duminică de Papa Francisc cu privire la faptul că masacrarea a aproximativ 1,5 milioane de armeni, cu 100 de ani în urmă, reprezintă “primul genocid al secolului 20” a înfuriat guvernul turc, care l-a acuzat pe suveranul Pontif că incită la ură.
Papa Francisc. (Servizio Fotografico L'Osservatore Romano via Getty Images)
Andrei Popescu
13.04.2015

Comentariile făcute duminică de Papa Francisc cu privire la faptul că masacrarea a aproximativ 1,5 milioane de armeni, cu 100 de ani în urmă, reprezintă "primul genocid al secolului 20" a înfuriat guvernul turc, care l-a acuzat pe suveranul Pontif că incită la ură.

Partea armeană estimează că 1,5 milioane de armeni au fost ucişi între 1915 şi 1917, la sfârşitul Imperiului Otoman. Turcia musulmană acceptă faptul că mulţi creştini armeni au murit în luptele cu soldaţii otomani, dar susţine că a fost vorba de un război civil, şi nu un genocid, în care şi-au pierdut viaţa între 300.000 şi 500.000 de armeni şi tot atâţia turci.

În cadrul unei ceremonii armene desfăşurate la Basilica Sf. Petru din Roma pentru marcarea a 100 de ani de la omorurile în masă comise împotriva armenilor, Francisc a devenit primul şef al Bisericii Romano-Catolice care a pronunţat în public cuvântul “genocid” pentru a descrie acele crime.

Unele ţări europene şi din America de Sud folosesc acel termen pentru a descrie crimele comise de Imperiul Otoman, în timp ce SUA şi alte state, înclinate să menţină relaţii bune cu un aliat important precum Turcia, evită să facă acest lucru.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a protestat rapid la comentariile Papei Francisc, susţinând că acestea "sunt departe de faptele istorice şi juridice, şi nu pot fi acceptate".

"Birourile religioase nu sunt locuri pentru incitarea la ură şi răzbunare pe baza unor acuzaţii nefondate", a continuat Cavusoglu.

Ministerul turc de externe şi-a rechemat în Ankara ambasadorul din Vatican, susţinând că remarcile lui Francisc au cauzat o problemă de încredere în relaţiile diplomatice.

În 2001, Papa Ioan Paul al 2-lea şi Patriarhul Suprem al Bisericii Apostolice Armene Kerekin al 2-lea au numit masacrul drept “primul genocid al secolului 20”, dar acele afirmaţii au fost făcute în cadrul unei declaraţii scrise comune.

Un arhiepiscop din Buenos Aires, cardinalul Jorge Bergoglio, a descris deja în mod public omorurile comise de otomani ca fiind un genocid, înainte să fie ales lider ai celor 1,2 miliarde de catolici ai lumii în 2013.

În noiembrie 2014, Pontiful născut în Argentina a făcut o vizită oficială în Turcia ca parte a eforturilor sale a de întări relaţiile cu statele musulmane moderate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor