Turcia începe procesul împotriva israelienilor implicaţi în raidul din 2010

ISTANBUL – Marţi a început în Turcia procesul împotriva a patru comandanţi militari israelieni acuzaţi de conducerea unui raid în larg împotriva unei nave umanitare cu destinaţia Gaza - raid care s-a soldat cu moartea a nouă activişti, potrivit unui raport VOA.
Epoch Times România
07.11.2012

ISTANBUL – Marţi a început în Turcia procesul împotriva a patru comandanţi militari israelieni acuzaţi de conducerea unui raid în larg împotriva unei nave umanitare cu destinaţia Gaza - raid care s-a soldat cu moartea a nouă activişti, potrivit unui raport VOA.

Sute de protestatari au scandat sloganuri anti-israeliene şi s-au adunat în faţa tribunalului principal din Istanbul când a început procesul.

Având în vedere că la proces urmează să participe cetăţeni din 37 de ţări, cu excepţia comandanţilor israelieni, mass-media turcă îl descrie drept cel mai mare proces internaţional. Israelul a respins acţiunea ca fiind motivată politic, numindu-l un "proces spectacol".

Barca Mavi Marmara conducea o flotilă internaţională de nave, care transportau activişti pro-palestinieni ce doreau să rupă blocada economică a Israelului impusă Fâşiei Gaza, atunci când a fost interceptată de forţele israeliene, în mai 2010.

Israelul susţine că forţele sale au acţionat în legitimă apărare. Dar procurorii turci cer sentinţe cu închisoarea pe viaţă pentru patru dintre comandanţii superiori în retragere ai Israelului, inclusiv fostul şef al armatei.

Relaţiile turco-israeliene s-au înrăutăţit după raid. Semih Idiz, un scriitor pentru ziarul turc Milliyet, a avertizat că acest caz poate tensiona şi mai mult relaţiile.

Observatorii au afirmat că există o furie larg răspândită în Turcia împotriva Israelului din cauza deceselor, în special în rândul susţinătorilor partidului cu rădăcini islamice al prim-ministrului. În 2014 sunt de aşteptat alegerile prezidenţiale în Turcia.

Guvernul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a făcut recent unele avansuri Turciei, indicând că poate ar fi dispuşi să respecte cererile Ankarei privind scuze şi compensaţii pentru familiile celor ucişi.

Dar luna trecută, prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan şi-a reiterat cererea ca Israelul să pună capăt embargoului împotriva Gaza în schimbul unei normalizări a relaţiilor.

Este de aşteptat ca Ankara să dorească extrădarea comandanţilor prin Interpol, dar observatorii spun că este puţin probabil ca astfel de tentative să reuşească şi că ele vor amplifica şi mai mult tensiunile dintre cele două ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor