Poliţia turcă a tras cu gaze lacrimogene la un marş laic interzis
Luni, poliţia turcă a tras cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa miile de protestatari laici care participau la un miting interzis din capitală, împotriva a ceea ce ei consideră un guvern islamist din ce în ce mai autoritar, potrivit unui raport Reuters.
Scenele cu bărbaţi şi femei împodobiţi cu steaguri turceşti şi purtând bannere portretizandu-l pe părintele fondator al ţării, Mustafa Kemal Ataturk, evidenţiază o divizare îndelungată în societatea turcă între laicii ardenţi, pe de o parte, şi turcii religioşi conservatori, pe de altă parte.
Deşi prim-ministrul Tayyip Erdogan a câştigat un al treilea mandat anul trecut, cu 50 la sută din voturi, mulţi turci laici se tem că partidul social conservator AK are tendinţe islamiste, ce ameninţă republica laică fondată de Ataturk.
Guvernul local din Ankara, controlat tot de Partidul AK al lui Erdogan, a interzis mitingul invocând "informaţii secrete" care au indicat că acesta era folosit pentru a "instiga", o manevră despre care protestatarii au spus că a fost proiectată pentru a reduce la tăcere adversarii guvernamentali.
Fluturând steaguri turceşti, câteva mii de persoane s-au adunat în faţa clădirii parlamentului din centrul oraşului încercând să mărşăluiscă spre mausoleul lui Ataturk pentru a marca a 89-a aniversare de la fondarea Republicii Turcia, în 1923.
Dar demonstranţii au fost opriţi de o baricadă de poliţişti, care au început să tragă cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă în mulţime - printre care erau copii, bărbaţi şi femei în vârstă - pe măsură ce unii oameni au încercat să ia cu asalt blocada poliţiei.
Unele persoane din mulţime au aruncat cu proiectile în poliţişti, fapt care i-a determina să tragă şi mai multe gaze lacrimogene şi tunuri de apă. Oamenii au încercat din răsputeri să iasă din linia de foc, în timp ce alţii s-au ghemuit pe pământ, tuşind din cauza gazului.
Mai multe fete tinere au fost transportate inconştiente din mulţime, fiind udate leoarcă de tunurile de apă.
Câteva ore mai târziu, poliţia a îndepărtat baricadele şi a permis mulţimilor să mărşăluiască spre mausoleul aflat la aproximativ trei kilometri distanţă.
Sute de politicieni, academicieni şi jurnalişti sunt închişi pe baza acuzaţiilor de complot împotriva guvernului, în timp ce peste 300 de ofiţeri de armată au fost condamnaţi luna trecută de conspiraţie împotriva lui Erdogan cu aproape un deceniu în urmă şi au primit sentinţe mari cu închisoarea.
Grupul de monitorizare Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a declarat în această lună că Turcia a închis mai mulţi reporteri ca Iranul, China sau Eritreea.
Turcii laici evidenţiază o creştere a restricţiilor cu privire la alcool şi modificările aduse sistemului de învăţământ, introduse de Partidul AK, acesta fiind un semn că ţara devine tot mai islamică.