Turcia avertizează Siria în legătură cu bombardarea avionului său de luptă

Turcia a acuzat Siria că i-a bombardat unul din avioanele de luptă, în timp ce acesta se afla în spaţiul aerian internaţional.
Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu (D) părăseşte o conferinţă privind Siria în Ankara, 23 iunie 2012 (Adem Altan / AFP / GettyImages)
Stephen Jones
25.06.2012

Turcia a acuzat Siria că i-a bombardat unul din avioanele de luptă, în timp ce acesta se afla în spaţiul aerian internaţional.

Vineri noaptea, Ankara a solicitat o reuniune de urgenţă cu membrii NATO în legătură cu acest incident, după ce a promis să acţioneze cu "hotărâre".

Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a declarat că aeronava se afla într-o misiune de antrenament armat în acel moment. Aceasta a deviat pentru scurt timp pe teritoriul sirian, dar se afla în spaţiul aerian internaţional atunci când a fost atacată.

"Potrivit concluziilor noastre, avionul a fost atacat în spaţiul aerian internaţional, la 13 mile marine de Siria", a declarat el pentru postul de stat TRT.

"Avionul nu a arătat niciun semn de ostilitate faţă de Siria, fiind doborât la aproximativ 15 minute după ce a încălcat spaţiul aerian sirian pentru scurt timp."

Turcia a invocat articolul 4 al Tratatului NATO, care permite ţărilor să se "consulte între ele ori de câte ori, în opinia oricăreia dintre ele, integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea oricăreia dintre părţi, este ameninţată".

Un purtător de cuvânt al NATO a declarat pentru agenţiile de ştiri că marţi va avea loc o reuniune, ca urmare a solicitării Turciei.

Duminica, purtătorul de cuvânt al ministerului sirian de Externe, Jihad Makdissi, a afirmat că incidentul nu a fost un act de agresiune.

"Ceea ce s-a întâmplat a fost un accident şi nu un atac, cum susţin unii, pentru că avionul a fost bombardat în timp ce se afla în spaţiul aerian sirian şi zbura peste apele teritoriale siriene", a fost el citat de ziarul pro-guvernamental Al-Watan.

Cu toate acestea, Davutoglu a declarat că nu există scuză pentru acţiunile Siriei. "Sirienii ştiau foarte bine că era un avion militar turc şi natura misiunii acestuia", a arătat el, adăugând că aeronava efectua doar operaţiuni de pregătire şi niciun alt fel de misiune, nicidecum culegere de informaţii despre Siria.

"Nimeni nu ar trebui să îndrăznească să testeze capacităţile (militare) ale Turciei", a avertizat Davutoglu. "Nimeni nu poate ameninţa securitatea Turciei."

"Turcia va acţiona cu reţinere, dar cu hotărâre. Vom aduce această problemă în faţa opiniei publice şi dreptului internaţional, în numele onoarei Turciei."

Incidentul a atras deja condamnarea internaţională. Într-o declaraţie, ministrul de Externe al Marii Britanii, William Hague, a afirmat: "Acest act scandalos subliniază cât de mult a depăşit măsura comportamentul regimului sirian".

"Ţara va fi trasă la răspundere pentru comportamentul său. Marea Britanie este pregătită să ceară o acţiune puternică la Consiliul de Securitate al ONU", a continuat Hague.

Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a felicitat Turcia pentru reţinerea cu care tratează incidentul.

"Secretarul general a făcut apel la ambele ţări ca acestea să continue să abordeze situaţia diplomatic", a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor