Turcan se plânge că a fost şi ea agresată de alţi parlamentari: ...ajungi acasă, plângi şi te întrebi dacă...
Ministrul PNL al Culturii, Raluca Turcan, s-a plâns, în emisiunea "Insider Politic" de la Prima TV, realizată de jurnalistul Sebastian Zachmann, că lumea politică din România "este extrem de misogină şi sexistă" şi a dezvăluit că a fost de multe ori agresată verbal de alţi colegi.
Jurnalist: A fost un scandal de răsunet săptămâna aceasta, care a tulburat şi apele, dar şi viaţa unor foste studente şi în prezent femei în toată firea, foste studente la SNSPA. Am văzut cu toţii cazul lui Alfred Bulai, care le maltrata emoţional, poate şi fizic, pe unele dintre fostele sale studente. Dumneavoastră v-aţi lovit de astfel de profesori sau de colegi în Parlament sau în politică?
Raluca Turcan: În primul rând vreau să vă spun că toate aceste informaţii scoase la iveală mi-au creat un sentiment de dezgust şi revoltă faţă de un aspect grotesc care există în societatea românească. Şi este bine că femeile, că doamnele, studentele, persoanele care au fost agresate s-au adresat poliţiei pentru că este o chestiune care ţine de poliţie. Şi îndemn orice persoană care este supusă agresiunii emoţionale sau fizice să se adreseze poliţiei.
Puţină lume ştie că la începutul activităţii mele parlamentare am fost iniţiatoarea primei variante a legii împotriva violenţei domestice. Ea a mai fost îmbunătăţită în timp. Când eram ministru am creat inclusiv telefonul permanent la care femeile pot să sesizeze abuzurile. Am citit însă o analiză care spunea că din 6.000 de apeluri de abuz împotriva femeilor, doar 25 s-au dus mai departe la poliţie. Deci mesajul meu este să se adreseze poliţiei.
Experienţele mele personale mi-au confirmat în toţi aceşti ani de existenţă în politică şi de supravieţuire în lumea politică că societatea românească este misogină, cu porniri sexiste. Iar lumea politică este extrem de misogină şi sexistă. De nenumărate ori la tribuna Parlamentului femeile sunt jignite până în măduva oaselor cu tot felul de remarci groteşti şi privite cu îngăduinţă şi cu zâmbetul pe buze al bărbaţilor din Parlament, unde reprezentarea femeilor este doar de 10%. Şi ajunge oarecum să fie motiv de amuzament între bărbaţi cât de tare au reuşit să jignească o femeie. Şi gândiţi-vă în câte alte parlamente mai există acest comportament.
Gândiţi-vă doar câtă discriminare există în raportarea în spaţiul public la o eroare pe care o face o femeie din motive de oboseală, din motive de griji, de probleme pe care femeile le au în plus faţă de aproape toţi domnii din politică, şi raportarea la o eroare pe care o face un bărbat, la un bărbat e scuzabil. O femeie sigur este fie aşa, fie aşa, fie aşa. Că aceasta este mentalitatea, din păcate, care în loc să fie modelată de la vârful statului spre bază, ajunge să fie întreţinută.
Aşadar, într-un fel, mă bucur că a apărut acest subiect pentru că îndeamnă şi instituţiile să-şi creeze mecanisme prin care să intervină asupra cazurilor sesizate. Însă organismul care poate să ia atitudine şi are şi instrumente este poliţia. Deci să se adreseze poliţiei şi să nu tolereze.
Jurnalist: Da, au fost cazuri în care colegii dvs. din politică au depăşit acea limită roşie în ceea ce vă priveşte?
Raluca Turcan: Foarte multe!
Jurnalist: Foarte multe...
Raluca Turcan: Şi nu sunt singura. Cred că orice femeie din politică trece cel puţin prin situaţii de agresiune verbală grotescă până în măduva oaselor, care te face să ajungi acasă, să plângi şi să te întrebi dacă merită să rezişti într-o lume unde... cei care ar trebui să fie modele ajung să se comporte atât de grobian!