Turcan: Acuzaţiile că T. Băsescu ar fi fost la reşedinţa ambasadorului SUA sunt mizerii ordinare

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Valeriu Turcan, a respins marţi afirmaţiile lui Silviu Crăescu calificându-le drept "mizerii ordinare", şi a explicat că Traian Băsescu nu a fost niciodată la reşedinţa ambasadorului SUA în afara evenimentelor publice oficiale.
Presedintele roman, Traian Basescu (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
30.03.2011

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Valeriu Turcan, a respins marţi afirmaţiile lui Silviu Crăescu calificându-le drept "mizerii ordinare", şi a explicat că Traian Băsescu nu a fost niciodată la reşedinţa ambasadorului SUA în afara evenimentelor publice oficiale.

Potrivit lui Turcan, "toate aceste dezvăluiri nu sunt de fapt decât nişte mizerii ordinare". "Nicio secundă, în calitatea de şef al statului român, preşedintele Băsescu nu s-a aflat la reşedinţa ambasadorului american, cu excepţia evenimentelor publice anuale, binecunoscute, de 4 iulie (...) Nicio secundă, preşedintele României, de la preluarea mandatului, nu s-a aflat în reşedinţa ambasadorului SUA cu excepţia acelor momente publice, recepţiile cu ocazia zilei naţionale a Statelor Unite. Niciodată, din decembrie 2004", a susţinut Turcan, într-o intervenţie la Antena 3, reclamând "acuzaţii aberante" împotriva şefului statului.

"Sunt documente oficiale care atestă că la 18.30 preşedinele se afla la Palatul Cotroceni, la 19.00 fără cinci a plecat spre Piaţa Universităţii, la 19.00 era transmisiune în direct pe toate televiziunile cu ce s-a întâmplat acolo. Evenimentele din Piaţa Universităţii din acea zi sunt binecunoscute, începând cu 17.30, când domnul Cosmin Guşă lua bătaie de la oameni în Piaţă, la sosirea preşedintelui la ora 19.00, transmisiunea în direct care a durat circa 20 de minute şi plecarea la 19.20. Mai mult decât atât, pe drumul de la Palatul Cotroceni către Piaţa Universităţii, deci la 19,00 fără cinci, cel puţin două televiziuni de ştiri au avut instalate DSNG-uri, care au preluat coloana oficială", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Valeriu Turcan şi-a continuat explicaţiile. " În ziua de 19 aprilie (2007 - n.r.), în jurul Palatului Cotroceni se aflau nenumăraţi jurnalişti care ar putea să depună mărturie că preşedinele se afla aici. Mai mult, am în faţă un document care indică faptul că la ora 18.00, la Palatul Cotroceni, a avut loc o şedinţă cu consilierii, la 19,00 fără 5 a început deplasarea spre Piaţa Universităţii, la 20,00 a avut loc o nouă şedinţă cu consilierii. Dacă domnul Crăescu spune că preşedinele României, la 18.30, se afla la reşedinţa ambasadorului SUA, într-o stare neclară, cum de la 19,00, pe toate televiziunile din România este într-o stare foarte clară?", a punctat purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

"Deci argumentele domnului Crăescu sunt puerile, sunt foarte naive şi cine şi-a imaginat că va reuşi să construiască un caz de dezinformare; a calculat greşit, pentru că toate argumentele, toate dovezile publice lucrează în devafoarea acestei teorii, care este rodul unei acţiuni de dezinformare a doamnei Jucan, a domnului Crăescu şi a domnului Vîntu", a adăugat Turcan.

Fostul ambasador SUA în România, Nicholas Taubman, respinge "speculaţiile" apărute într-un interviu acordat revistei "Q Magazine" de Silviu Crăescu, fost angajat la reşedinţa ambasadorului, şi califică drept pure invenţii aşa-zisele dezvăluiri din perioada mandatului său la Bucureşti.

"Comentariile lui Silviu Crăescu din articolul apărut recent în revista Q Magazine, referitoare la incidente petrecute la reşedinţă sau la relaţiile mele cu vreun cetăţean român în perioada mandatului meu de ambasador sunt în întregime inventate şi nu conţin nicio urmă de adevăr", spune Nicholas Taubman într-o declaraţie transmisă NewsIn, marţi, de Ambasada SUA în România.

Într-un interviu publicat luni în Q Magazine, Silviu Crăescu, angajat în 2006 în rândul personalului de la reşedinţa ambasadorului american, afirmă că în timpul activităţii sale la reşedinţa oficială a ambasadorilor S.U.A. la Bucureşti a avut ocazia să asiste la "momente foarte jenante şi delicate în materie de diplomaţie şi chiar acţiuni specifice de spionaj între cei doi parteneri strategici România - S.U.A. Am asistat la turnătorii, minciuni şi chiar războaie între 'găşti' formate din demnitarii acestei naţiuni, în faţa oficialităţilor americane, care au acceptat să ajute numai politicienii care le susţin interesele şi politica de stat. Aş putea spune că am asistat chiar la acte de înaltă trădare, depinde din ce parte sunt privite aceste lucruri şi fapte", afirmă Crăescu.

Între altele, el relatează că preşedintele Traian Băsescu s-ar fi dus băut la reşedinţa ambasadorului în seara în care a fost suspendat din funcţie de către Parlament, ca să-i ceară ajutorul lui Nicholas Taubman. "În seara destituirii preşedintelui din funcţie de către Parlament, am văzut un preşedinte într-o stare de agitaţie caracteristică unui om aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, mirosind a băutură, care a dat peste cap dispozitivul de securitate propriu al reşedinţei ambasadorului S.U.A., deoarece nu avea permis de acces aprobat şi nicio funcţie oficială. A fost derută! A venit atunci, în jur de ora 18.30, fără escortă SPP, însoţit doar de o maşină blindată de la SPP cu şofer, şi a cerut să-l vadă pe şeful meu. Am văzut un preşedinte suspendat foarte slab, moale, aflat într-o stare de intensă emoţie şi frică, plângând şi fumând în acelaşi timp, încercând să se împrietenească cu mine şi aşteptând afară, lângă garaj, până când a fost primit de ambasador în casă. Atunci a cerut ajutorul S.U.A. şi a promis multe!!!!", declară Crăescu în interviul pentru Q Magazine.

"(...) după 2007, mai ales după etapa suspendării din funcţie a Preşedintelui României, a apărut o răceală între cei doi, din cauză că domnul preşedinte Traian Băsescu nu şi-a respectat angajamentele, iar partea americană a făcut eforturi enorme pentru a-l proteja", a mai declarat Crăescu. El susţine că ambasadorul Nicholas Frank Taubman "a fost omul care l-a urât pe Traian Băsescu cel mai mult dar, în acelaşi timp, l-a şi ajutat să rămână ceea ce este".

Bărbatul vorbeşte şi despre întâlnirile ambasadorului Taubman cu Mircea Geoană, afirmând că între cei doi exista o "prietenie deschisă şi profundă, bazată pe respect".

De asemenea, fostul angajat spune că adjunctul şefului misiunii diplomatice americane, Mark Taplin, este "eminenţa cenuşie" din spatele cablogramelor din România. Comentând conţinutul cablogramelor apărute în presa din România Crăescu spune: "O parte din ele sunt parcă spuse de mine cuvânt cu cuvânt, altele sunt hilare şi cred că sunt informaţii voit eronate şi necredibile. Nu se vorbeşte deloc despre americani, mai ales cei din anturajul dlui Cheney, vicepreşedintele american în mandatul Bush, sau foşti angajaţi ai CIA deveniţi oameni de afaceri. Aceştia făceau afaceri cu dl. Dinu Patriciu şi, mai ales, cu statul român. Şi nimic despre afacerea Bechtel! Sau despre faptul că o parte a foştilor guvernanţi ar fi pro-ruşi etc... Acest lucru (orientarea prorusă a unor membri ai guvernului - n.r.) e o tâmpenie acreditată de consilierii prezidenţiali ai preşedintelui Traian Băsescu, dar care a dat de gândit la Washington", afirmă fostul angajat de la reşedinţa ambasadorului american.

Anul trecut, Silviu Crăescu a dat în judecată Ambasada SUA şi pe noul ambasador, Mark Gitenstein, care l-a concediat după preluarea mandatului. Tribunalul Bucureşti a stabilit însă, în septembrie 2010, că instanţele româneşti nu au competenţă pentru a judeca această speţă. Ambasadorul SUA la Bucureşti se bucură de imunitate de jurisdicţie totală faţă de instanţele române, atât penală, cât şi civilă şi administrativă, neputând fi chemat în judecată la fel că oricare alt angajator, astfel încât asemenea litigii de muncă nu sunt de competenţă instanţelor de judecată române.

Crăescu a atacat decizia, iar recursul ar urma să se judece la 16 mai la Curtea de Apel Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor