Tudorel Toader zice, Inspecţia Judiciară face. Prim-procurorul Corbu, anchetat pentru declaraţiile legate de "Jandarmeriadă"
alte articole
N-au trecut decât câteva ore de când ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara presei că doar Inspecţia Judiciară poate stabili dacă prim-procurorul Parchetului Militar Bucureşti, Ionel Corbu, s-a antepronunţat în privinţa anchetei vizând violenţele din 10 august, că instituţia condusă de judecătorul Lucian Netejoru s-a şi autosesizat, relatează Digi24.ro. "Sub nicio formă actele de agresiune exacerbate nu se justificau", susţinuse Corbu în faţa presei.
De asemenea, Inspecţia judiciară a declanşat verificări în legătură cu prezenţa unui procuror militar în centrul de comandă, în timpul protestelor din 10 august. În timp ce Carmen Dan a susţinut că intervenţia jandarmilor din Piaţa Victoriei s-a desfăşurat sub supravegherea unui procuror militar, care s-a aflat în Piaţă - respectiv Bogdan Pîrlog - Corbu a declarat presei că niciun procuror militar nu a fost mandatat să ia parte la acea operaţiune.
Răspunzând întrebării unei jurnaliste care a remarcat că ministrul Carmen Dan a ieşit în conferinţă şi a declarat că la operaţiunile din 10 august a participat şi un procuror militar, Ionel Corbu a precizat că niciun procuror militar nu a fost mandatat să ia parte la acele evenimente.
"Vă asigur că nu. De la Parchetul Militar Bucureşti nu a fost niciun procuror care să facă parte din centrul mobil de comandă", a punctat Ionel Corbu.
În aceste condiţii, inspectorii ar urma să stabilească în ce calitate s-a aflat în Piaţa Victoriei procurorul militar Bogdan Pîrlog.
Reamintim în context că pe 10 august în Piaţa Victoriei a avut loc o adevărată represiune a cetăţenilor. Represiunea a început încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest. Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar către 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale iar plângerile la Parchetul Militar curg. Epoch Times a înregistrat numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.