Tudorel Toader, replică pentru ambasadorul SUA: Nu e jurist, nu cunoaşte mecanismele statului de drept

Ambasadorul american Hans Klemm nu cunoaşte mecanismele statului de drept din România, reglajul, arhitectura autorităţilor din România, a acuzat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în replică la criticile transmise de înaltul demnitar al SUA pe marginea proiectului de modificare a legilor justiţiei.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, nu este jurist şi nu cunoaşte mecanismele statului de drept din România, a reacţionat joi seară, la Antena 3, ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

"Eu am avut trei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite, dar întâlniri oficiale, nu private pentru că relaţiile dintre noi nu sunt de natura unei întâlniri private. Toate trei au avut loc la Ministerul Justiţiei, toate trei au fost la solicitarea ambasadorului Statelor Unite. (...) Pot să vă spun faptul că ambasadorul Statelor Unite nu este jurist şi cred, afirm în deplină cunoştinţă de cauză, pe de o parte nu-i jurist, pe de altă parte nu cunoaşte mecanismele statului de drept din România, reglajul, arhitectura autorităţilor din România şi atunci cred că e greu să integrezi o propunere de modificare într-un context legislativ pe care nu îl cunoşti", a declarat Tudorel Toader , citat de Agerpres.

Ministrul Justiţiei susţine că ambasadorul SUA a fost foarte surprins când a aflat că iniţiativa modificării legilor justiţiei a venit chiar de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Trebuie menţionat însă că prevederile problematice din proiectul de modificare a legilor privind justiţia îi aparţin exclusiv lui Tudorel Toader şi, de altfel, CSM a şi dat aviz negativ în acest sens.

Reacţia lui Tudorel Toader vine după ce Hans Klemm a anunţat că Guvernul Statelor Unite este profund îngrijorat de propunerile de modificare a legilor Justiţiei promovate de PSD.

"Statele Unite au anumite îngrijorări faţă de propunerile Ministerului Justiţiei. Mi-am exprimat aceste îngrijorări în mod privat, cu ministrul sau cu alţi membri ai Guvernului, şi am făcut lucrul acesta public, într-o declaraţie oficială. Vreau doar să subliniez că acea declaraţie, pe care am transmis-o pe 29 august, nu a fost transmisă în numele meu, în numele Ambasadei SUA la Bucureşti, ci a fost transmisă în numele SUA. Guvernul Statelor Unite ia propunerile ministrului Justiţiei în serios, este profund îngrijorat", a declarat Hans Klemm.

În acelaşi timp, ambasadorul american a amintit progresele ţării noastre în domeniul statului de drept.

"Eu cred, Statele Unite ale Americii cred că România, din 2004, a făcut paşi foarte importanţi pentru a avea un sistem judiciar independent şi un parchet anticorupţie puternic. Mai pot fi făcute lucruri în privinţa Educaţiei, dar, prin realizările ce au început în 2004, România a devenit un model pentru regiune şi este o inspiraţie pentru Statele Unite ale Americii. Vrem ca România să rămână pe direcţia pe care şi-a consolidat-o în ultimii ani. Suntem îngrijoraţi că propunerile ministrului ar putea inversa acest parcurs pentru România", preciza Hans Klemm.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne