Tudorel Toader, precizări pe OUG-ul pentru legile Justiţiei. Iohannis, "atenţionat" că ar fi trebuit să ştie...

În timp ce şeful statului îi aşteaptă demisia, Tudorel Toader îi dă în schimb o postare pe Facebook în care "îi explică" acestuia că ar fi trebuit să ştie că OUG-ul nu poate retroactiva. De asemenea, ministrul vine cu lămuriri cerute îndelung de presă şi refuzate.
Tudorel Toader(Minstrul Justitiei),
Tudorel Toader(Minstrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

După ce zile în şir a refuzat să răspundă la întrebările presei legate de cum ar trebui să se aplice controversata OUG pentru legile Justiţiei care, reamintim, ar putea închide DNA-ul şi afecta grav DIICOT şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte dacă s-ar aplica retroactiv, ministrul Justiţiei Tudorel Toader vine, într-un final, cu precizări.

În cadrul unei postari făcute pe Facebook, după ce preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia din cauza acestei ordonanţe, Tudorel Toader vine şi precizează - într-o cheie ironică la adresa şefului statului - că ordonanţa de urgenţă ”este o lege civilă şi nu penală”, cu alte cuvinte, ea nu poate retroactiva şi nu va afecta ”stabilitatea dobândită în condiţiile legii” a procurorilor, aşa cum i s-a reproşat.

Toader mai susţine că noile condiţii impuse procurorilor DNA, respectv zece ani vechime în loc de şase şi numirea pe bază de concurs, nu pe bază de interviu, nu-i afectează pe procurorii în funcţie, doar pe cei delegaţi şi se va aplica doar celor ce doresc pe viitor să devină procurori DNA. Interesant este că această precizare vine în condiţiile în care articolul 7 din OUG92/2018 preciza aşa:

"Procurorii care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT şi DNA, precum şi în cadrul celorlalte parchete rămân în funcţie în cadrul acestora numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi legea 304/ 2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”

Or, cum OUG-ul lui Toader prevede că procurorii DNA trebuie să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs susţinut în faţa secţiei de procurori CSM iar aceştia au fost angajaţi prin interviu, nu concurs, practic absolut toţi ar fi trebuit să plece.

Redăm integral postarea lui Tudorel Toader:

"Simple precizări referitoare la OUG pentru modificarea Legilor justiţiei:

Preşedintele Republicii cunoştea sau ar fi trebuit să cunoască următoarele:

În lipsa OUG, ar fi intrat în vigoarea Legea nr.242/2018, ar fi creat dreptul magistraţilor de pensionare anticipată la 20 de ani de activitate, contrar recomandării Comisiei de la Veneţia, contrar „îngrijorărilor prezidenţiale „ situaţie în care peste 2000 de magistraţi ar fi dobândit vocaţie la pensionarea anticipată, existând riscul real de creare a unui deficit de personal.

În acelaşi timp, în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia, prin OUG:
- se asigură stabilitate membrilor aleşi din CSM, prin aceea că nu mai pot fi revocaţi pe motive subiective, constând în pierderea încrederii din partea celor care i-au ales;
- se consacră în mod explicit, faptul că reprezentanţii societăţii civile participă cu drept de vot, la lucrările plenului CSM;
- se prevede faptul că procurorii de la DNA şi DIICOT nu mai pot fi revocaţi în situaţia aplicării celei mai uşoare sancţiuni, cu avertismentul;
- se prevede transmiterea în direct a interviului susţinut de către candidaţii pentru funcţiile de rang înalt, din cadrul Ministerului public !

Fără a fi examinat şi avizat OUG, Comisia de la Veneţia a reţinut rezolvarea parţială a problemei pensionării anticipate a magistraţilor, declarându-se favorabilă abrogării acestei prevederi legale.

În mod formal, OUG urmează să fie transmisă Comisiei de la Veneţia spre examinare şi avizare, aviz care ar urma să fie adoptat la Plenara din decembrie 2018 !

În acelaşi timp, OUG a uniformizat cerinţa de vechime în magistratură, pentru procurorii cu funcţii de execuţie din cadrul PÎCCJ, DNA şi DIICOT, vechime care trebuie să fie de 10 ani.

Pentru funcţiile de conducere se prevede o vechime de 15 ani, spre deosebire de prevederile Legii 242/2018, care stabileau o vechime de 18 ani pentru procurorii de la PÎCCJ.

În repetate rânduri am subliniat cerinţa distincţiilor necesare dintre legea civilă şi legea penală !
OUG este o lege civilă şi nu penală, iar pe cale de consecinţă se înţelege faptul că nu poate retroactiva, nu afectează stabilitate dobândită în condiţiile legii !

Neafectând stabilitatea dobândită în condiţiile legii, cerinţa celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PÎCCJ, este incidentă zecilor de procurori delegaţi de către procurorul general al PÎCCJ, iar pe viitor se va aplica faţă de toţi cei care doresc să devină procurori în cadrul PÎCCJ !

Consider că o eventuală nouă modificare a legilor justiţiei, ar trebui ca pe lângă cerinţa vechimii în magistratură, pentru procurorii de la PÎCCJ, DNA şi DIICOT, să se prevadă şi cerinţa gradului profesional corespunzător parchetului de pe lângă Curtea de Apel !"

Reamintim că şeful statului i-a cerut vineri, după publicarea opiniei Comisiei de la Veneţia, demisia lui Tudorel Toader.

"Preşedintele Klaus Iohannis condamnă ferm comportamentul iresponsabil al Ministrului Justiţiei care sub pretextul implementării recomandărilor Comisiei de la Veneţia în cuprinsul Ordonanţei de Urgenţă 92/2018, a inclus prevederi fără nicio legătură cu acestea, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni.

Preşedintele României menţionează că acesta este un nou episod dintr-un lung şir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său. În acest mod, Ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie", transmitea Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne