Tudorel Toader, despre dosarul OUG 13: "O soluţie de clasare, orice ar fi, tot trebuie dată!"

Tudorel Toader se declară convins că procurorii Parchetului General nu mai urmăresc în dosarul OUG 13 aspecte de oportunitate, legalitate, temeinicie sau constituţionalitate.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ancheta privind adoptarea OUG 13 continuă pentru că "o soluţie de clasare, orice ar fi, tot trebuie dată", susţine ministrul Justiţiei, afirmând că ancheta mai putea să continue pe circumstanţele adoptării ordonanţei, pe împrejurări, pe legalitate, pe temeinicie şi pe constituţionalitate.

"Procurorii, potrivit lui 132 din Constituţie, îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei şi această autoritate nu înseamnă că ministrul Justiţiei intră între coperţile dosarului şi întreabă «Ce ai făcut acolo şi de ce?», înseamnă multe alte componente, dar nu soluţia, adică nu intră pe competenţa procurorului. La momentul acela, era deja început un dosar. Dosarul declinat de la DNA la Parchetul General. E normal ca procurorul să dea o soluţie în acel dosar, că el era la jumatea drumului, era la jumatea declaraţiilor. Dar o soluţie de clasare, orice ar fi, tot trebuie dată. O soluţie trebuia dată. Dar nu mai putea să continue pe circumstanţele adoptării ordonanţei, pe împrejurări, pe legalitate, pe temeinicie şi pe constituţionalitate.

Eu am convingerea că, după acea decizie, procurorul, cât ar fi el de la Parchetul General, nu poate să încalce decizia Curţii Constituţionale. Sunt convins de faptul că nu va mai urmări oportunitate, legalitate, temeinicie sau constituţionalitate. Nu am de unde să ştiu dacă ei cumva suspectează fapte penale de drept comun, care revin procurorului", a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la România Tv.

Declaraţiile lui Tudorel Toader vin în contextul în care predecesorul acestuia, Florin Iordache, a fost audiat vineri, în calitate de martor, în dosarul Ordonanţei de Urgenţă 13.

Reamintim că adoptarea OUG 13 a făcut obiectul unei anchete DNA, care şi-a declinat ulterior competenţa, dosarul fiind disjuns către Parchetul de pe lângă Înalta Curte.

Revoltat de declanşarea anchetei, seful Senatului Călin Popescu Tăriceanu a sesizat CCR în privinţa unui posibil conflict între Parchetul Anticorupţie şi Guvern, judecătorii CCR decizând la finele lunii februrarie că, prin demararea anchetei privind OGU 13, DNA a perturbat buna activitate a guvernului şi relaţiile care trebuie să existe între autorităţile judecătorească, executivă şi legislativă.

Între timp, Parchetul şi-a văzut de treabă, procurorii efectuând cercetări in rem vizând săvârşirea infracţiunilor de sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, fals intelectual, favorizarea făptuitorului şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte.