Trump şi Macron - aparenţe prietenoase, dar diferenţe marcante cu privire la Ucraina

Emmanuel Macron împreună cu Donald Trump la Washington (Tasos Katopodis / Getty Images)
Redacţia
25.02.2025

Preşedintele american Donald Trump şi preşedintele francez Emmanuel Macron şi-au afişat luni diferenţele marcante în abordarea lor faţă de Ucraina, evidenţiind o divizare între Statele Unite şi Europa cu privire la încercarea lui Trump de a obţine rapid un acord de încetare a focului cu Rusia, potrivit Reuters.

În timpul unei zile de discuţii între cei doi lideri, Trump şi Macron au afişat o relaţie prietenoasă, bazată pe ani de bune relaţii. Totuşi, Macron a subliniat clar că nu este de acord cu Trump în privinţa unor probleme esenţiale, în timp ce marcau trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina din 2022.

Trump a refuzat să se refere la preşedintele rus Vladimir Putin ca la un dictator, după ce săptămâna trecută l-a numit dictator pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Macron a declarat că este clar că Rusia „este agresorul” în conflict, un subiect asupra căruia Trump a oscilat săptămâna trecută.

„Preşedintele Putin a încălcat pacea”, a spus Macron la o conferinţă de presă comună cu Trump.

Trump şi-a exprimat dorinţa pentru o încetare a focului cât mai curând posibil şi a declarat că încearcă să aranjeze una între Ucraina şi Rusia. El a spus că ar putea merge la Moscova pentru a se întâlni cu Putin odată ce se va ajunge la un acord.

Macron, pe de altă parte, a îndemnat la o abordare mai deliberată, începând cu un armistiţiu şi apoi cu un acord de pace care să includă garanţii de securitate.

„Noi vrem pace, el vrea pace. Vrem pace rapid, dar nu vrem un acord care este slab”, a declarat Macron reporterilor.

Orice acord de pace, a spus el, trebuie să fie „evaluat, verificat şi controlat”.

Cu toate acestea, cei doi lideri au căzut de acord asupra desfăşurării forţelor europene de menţinere a păcii odată ce se va ajunge la un acord de pace.

„Acestea nu vor fi pe linia frontului. Ele nu vor face parte din niciun conflict. Ar fi acolo pentru a se asigura că pacea este respectată”, a declarat Macron mai devreme în Biroul Oval cu Trump.

Trump a spus că acceptă conceptul, la fel ca Putin.

„Da, va accepta asta. I-am pus în mod specific această întrebare. El nu are nicio problemă cu asta”, a spus Trump despre poziţia lui Putin privind o forţă de menţinere a păcii.

Macron, primul lider european care l-a vizitat pe Trump de când acesta şi-a recăpătat puterea în urmă cu o lună, a numit discuţiile sale cu Trump „un punct de cotitură” în demersul pentru o abordare mai unitară.

Liderul francez încearcă să capitalizeze o relaţie cu Trump construită în timpul primelor lor mandate prezidenţiale. El a demonstrat cum a reuşit să gestioneze relaţia cu imprevizibilul Trump fără să-l îndepărteze.

La un moment dat, în timpul întâlnirii lor din Biroul Oval, Macron a atins braţul lui Trump şi a corectat cu atenţie afirmaţia preşedintelui american potrivit căreia Europa a acordat toate ajutoarele sale sub formă de împrumuturi.

Trump a raportat progrese în ceea ce priveşte încheierea unui acord de împărţire a veniturilor cu Ucraina în ceea ce priveşte mineralele ucrainene, ca modalitate de a recupera costul armamentului pompat în Ucraina de administraţia Biden. Trump a declarat că se aşteaptă ca Zelenski să vină în Statele Unite săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare pentru a încheia acordul.

Trump şi echipa sa au negociat un acord de împărţire a veniturilor din minerale cu Ucraina pentru a recupera o parte din banii pe care administraţia Biden anterioară i-a trimis Kievului sub formă de arme pentru a respinge Rusia.

Săptămâna trecută, Zelenski a respins cererile SUA de 500 de miliarde de dolari în bogăţii minerale din partea Ucrainei pentru a rambursa Washingtonului ajutorul din timpul războiului, afirmând că Statele Unite nu au furnizat nici pe departe această sumă până în prezent şi nu au oferit garanţii specifice de securitate în acord.

Întrebat dacă este posibil ca Ucraina să fie nevoită să cedeze unele teritorii Rusiei, Trump a răspuns: „Ei bine, vom vedea”. Macron a declarat că orice acord ar trebui să includă suveranitatea pentru Ucraina.

Premierul britanic Keir Starmer urmează, de asemenea, să îl viziteze pe Trump la sfârşitul săptămânii, în contextul în care Europa este alarmată de înăsprirea poziţiei lui Trump faţă de Ucraina şi de deschiderile către Moscova cu privire la conflict.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor