Trump ia în considerare o întâlnire cu Putin în luna iulie
alte articole
Preşedintele american Donald Trump a declarat că ia în considerare o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin în luna iulie.
“Analizăm posibilitatea”, a afirmat Trump în cadrul unei întâlniri ce a avut loc joi la Casa Albă cu guvernatori americani, precizează Bloomberg News.
CNN, citând surse diplomatice, a raportat că întâlnirea Trump-Putin probabil ar avea loc la mijlocul lunii iulie, înainte sau după călătoria lui Trump în Marea Britanie şi participarea sa la un summit NATO la Bruxelles.
Preşedintele american doreşte ca întâlnirea să aibă loc la Washington, pe când Moscova ia în considerare un loc neutru, posibil Viena, a raportat sursa citată.
Comentariile au fost făcute după ce Garrett Marquis, asistent special al preşedintelui american, a scris pe Twitter că John Bolton, consilier de securitate al Casei Albe, plănuieşte să călătorească la Moscova în următoarele zile pentru a discuta despre o potenţiala întâlnire între Trump şi Putin.
Bolton va porni în călătoria sa în 25 iunie şi mai întâi se va întâlni cu oficiali din Londra şi Roma, iar apoi se va îndrepta spre Rusia. Călătoria se va încheia în 27 iunie, a afirmat Marquis, potrivit RFE/RL.
Rusia “pregătită pentru contacte”
Remarcile privind potenţiala întâlnire Trump-Putin au fost făcute la câteva ore după ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a indicat joi reporterilor că Bolton va vizita Moscova.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că Rusia este “pregătită pentru contacte” cu Statele Unite.
“Dacă se va ajunge la acordul privind o întâlnire de nivel înalt, atunci aceasta va fi anunţată”, a adăugat Lavrov.
Trump a declarat în luna martie că se va întâlni în curând cu Putin, dar de atunci relaţiile dintre Washington şi Moscova s-au deteriorat mai mult din cauza conflictului din Siria şi a otrăvirii unui fost spion rus în Marea Britanie. Londra a acuzat Rusia pentru acel incident, deşi nu a prezentat dovezi incontestabile în acest sens, iar Moscova a negat orice implicare. Acea dispută a dus, în cele din urmă, la expulzări reciproce de diplomaţi din Rusia şi un număr de state occidentale.
În timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016, Trump şi-a exprimat în mod constant dorinţa de a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia şi Putin, în ciuda opoziţiei venite din partea democraţilor şi chiar a unor republicani.
De asemenea, criticii îl acuză pe Trump că nu a făcut suficient pentru a pedepsi Rusia pentru presupusa sa interferenţă cu campania şi alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA. Kremlinul a negat orice implicare, însă acest lucru nu a oprit lansarea mai multor anchete în SUA privind potenţiala colaborare între campania Trump şi Moscova.
În plus, Trump i-a îngrijorat pe mulţi în SUA şi în statele aliate pentru aparenta minimalizare a anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.